Augusztus 19. A szentendrei ünnep

Krisztus színeváltozásának szerb ortodox ünnepe

szentendre.net -

Szentendre ünnepei közül a legismertebb Krisztus színeváltozásának szerb ortodox ünnepe, a Preobrazsenszka templom búcsúja. Több évszázada nem csak a helyiek ünnepe, mert erre az alkalomra Szentendrére látogattak az ország különböző részeiből a magyarországi szerbek hogy együtt ünnepeljenek. A századfordulón még fogattal, hajóval érkezett a sokaság az ország távoli részeiből és külföldről is. Az ünnepi istentiszteleten hagyományosan szőlőt szenteltek, majd a templom udvarán az egyházközség elnöke kaláccsal és borral kínálta az istentiszteletről kijövőket. Ez a szokás napjainkig fennmaradt. Ilyenkor nem csak az ortodox hívők vannak a templomkertben, hanem a környéken lakó dalmátok és más városlakók is. A templom kertjében a délutáni vecsernye után kólót járt az összegyűlt ünneplő közönség.

Alább egy válogatás a Preobrazsenszka templomban, a templom kertjében és a templom bejárata előtti téren (a Vujicsics Tihamér téren) készített mozgóképekből. A legújabb itt megjelenített felvétel 2014-ben- a legrégibb 1969-ben készült.


Szerbbucsu 2014

Minden évben megrendezik az Úr színeváltozása ünnepséget Szentendrén a Preobrazsenszka templomban Majd kezdetét veszi a hagyományos Szerb népviseletben való tánc és muzsika


szerbucsutemplomkertben 2013

Minden év augusztus 19. napján a Preobrazsenszka templomban megrendezésre kerül a Szerb búcsú ! Mise után muzsika és Szerbiából avagy a Szerb Magyarországi közösség tagjai bemutatót tartanak ! 2013 ban is megrendezésre került majd délután a Lázár cár téren folytatódott a zene és a tánc.


szerbbucsu2012

Minden évben augusztus 19. napján megtartják Szentendrén az ortodox ünnepet a szőlő és a kalácskenyér megszentelésének ünnepét ! Majd a mise után megkezdődik a zene és a tánc.


, Major Frigyes, Szentendre, szerb búcsú, Poklade Zenekar, táncosok Pélmonostorból, Meselia Együttes, Söndörgő Együttes, Vujicsics Együttes, Lejátszási idő: 76 perc

vecsernye.mpg

Szentendrei szerb búcsú. Preobraženije Gospodne / Úr színeváltozása. 2011.08.19. A mohácsi Poklade Zenekar, táncosok Beli Manastirból,a pomázi Meselia Együttes, a Söndörgő Együttes és a Vujicsics Együttes közös műsora a templom udvarban. 2011th Serbian church Preobazsenszka farewell to Szentendre and fun in the garden courtyard. 2011 Српска црква Преобазсенсзка збогом Сентандреји и забаве у башти дворишту.


szb.avi

Minden év augusztus 19. napján megünneplik Szentendrén a Szerb búcsú ünnepséget.


Lejátszási idő: 12 perc

szb1.avi


Lejátszási idő: 12 perc

szb2.avi


, Lejátszási idő: 62 perc

templomkertibucsu09.avi

Szerb búcsú 2009 Szentendre Meselia, Söndorgő, Vujicsics együttes !


, Vujicsics Tihamér, Lejátszási idő: 4 perc

Sentandreja 1977 kolo Szentendre 1977 kóló

köszönöm Andrija Rockov nak Help us caption & translate this video! http://amara.org/v/Ey3J/


, Györe Zoltán, Deim Pál, Ilosvai Varga István, Vujicsics Tihamér, Barcsay Jenő, Major Tamás, Lejátszási idő: 14 perc

Szentendre, Preobrazseni 1969

Deim Pál, Ilosvai Varga István, Vujicsics Tihamér, Barcsay Jenő, Major Tamás és sokan mások... (zene Vujicsics együttes)
szentendre.net, benkovits.hu, youtube.com, Preobrazsenszka, Преображењска, Preobrazsenie, Преображење, Сентандреја

© 2018, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «