Helytörténet

Ortodox karácsony Szentendrén

Linkes Lilla, ng.hu - Linkelve:

Amikor a nyugati kereszténység karácsonyi ünnepköre lezárul, az óhitűek, az ortodoxok akkor ünneplik Jézus születését. A „görögkeleti” közösségek egy része a Juliánus-naptárt követi, mi szerint karácsony január elejére esik. Negyven évvel ezelőtt még élő gyakorlatban voltak az ortodox karácsonyi szokások Szentendrén is, Pomázon is.

Karácsonyt ünnepel az ortodox világ - magyarkurir.hu

Helytörténet

„Szentendre bolsevista számlája”

Magyar Endre, academia.edu - Linkelve:

Az 1918-1919-es polgári demokratikus forradalom idején a kommunisták és szociáldemokraták célkitűzései alapvető kérdésekben tértek el egymástól. Kommunisták: proletárdiktatúra megteremtése. Szociáldemokraták: ipari és közlekedési üzemek, nagy- és középbirtokok, lakóházak, pénzintézetek köztulajdonba vétele, szocializálása. tl;dr

Fehérnemű-kommunizálás - Magyar Endre, mandiner.blog.hu

Publicisztika

Vomberg Frigyessel beszélgettünk

Szabó Edit, borsmenta.hu - Linkelve:

A vendéglátás a családunkban több generációra tekint vissza, apám szakács volt, én pedig gyerekként gyakran benéztem hozzá. Megkerestem a 90 literes fazekat, a szakácsok meg konyharuhával húztak körbe-körbe. A konyhában otthon éreztem magam, része volt a mindennapjaimnak, soha nem gondoltam hogy más leszek mint szakács.

Nézd meg a Bocuse d’Or oldalát is! - facebook.com
A Gundel Károly-díj díjazottai - turizmusonline.hu

Múzeumváros

Csiharu Siota 塩田千春 kulcsai

P. Szabó Ernő, mno.hu - Látogatható: -ig
A japán művésznő izgalmas installációival és performanszaival szerzett nemzetközi elismertséget. A legutóbbi Velencei Biennále japán pavilonjában bemutatott projektjét több szaklap is az elmúlt év legjobb kiállításának választotta. Hasonlóan a Képtárban is, piros fonalakból és huszonháromezer régi kulcsból készült installációja szervezik a teret.

Múzeumváros

Vincze Ottó installációja

nullahategy.hu - Látogatható: -ig
Nagy kiterjedésű térinstalláció, spontán elhelyezkedés érzetét keltő, méretes biliárdgolyók ringatóznak a Dunán. A sokféleképpen megörökített Szentendre-városkép legismertebbjei közé tartoznak a Duna felőli ábrázolások. A nyári szezonban ezt a látképet kívánja színes gömbjeivel játékosan kiegészíteni az alkotó.

Helytörténet

Balalik István visszaemlékezése

Bábel Balázs, tte.hu, docplayer.hu - Frissítve:

Szentendrén is volt legényegylet, van ott egy nagyobb épület, ami most lakóépület, ahol több család lakik egy udvarban. A legények ott kaptak szállást, ott letelepedhettek, és az itteni iparosok alkalmazták őket. És akkor vagy megmaradt itt, vagy továbbment, hát az mindig őtőle függött. Megismert egy kislányt, elvette feleségül, akkor itt maradt, ez világos dolog.

Helytörténet

Mócsai László visszaemlékezése

Bábel Balázs, tte.hu, docplayer.hu - Frissítve:

Csúnya gyerekbandák szerveződtek, akik egymás ellen komolyan harcoltak botokkal, fakardokkal, és ha valakit úgy egyedül elkaptak a másik bandából, akkor azt jól megverték meg bedobták a csalánba. Ez annyira elfajult, hogy a rendőrségnek közbe kellett lépni, és még - azt hiszem - a csendőrséget is bevonták. Valakinek kilőtték a szemét csúzlival, volt nagy felhajtás.

Helytörténet

Valentin János visszaemlékezése

Buchmüller Péter, tte.hu, docplayer.hu - Frissítve:

Mentünk a Dunára fürdeni. Azt nem hagytuk ki este soha, mink itt szerettünk lenni nagyon, ebben a vízben, átúsztunk a túlsó oldalra, ott epret meg kukoricát loptunk, áthoztuk ide, sütöttünk itt parázsban krumpli meg mindent. Mink gyerekek ilyeneket csináltunk: beúsztunk a Pap-szigetre, almát loptunk, kukoricát loptunk, azt áthoztuk, a lányok megsütötték.

Helytörténet

dr. Kucsera Ferenc emlékezete

Müller Péter, 914ecscs.wordpress.com - Frissítve:

Szentendrén 1919-ben az ellenforradalmárok szervezett, összehangolt akcióval akartak fellépni a vörösök ellen. A fegyveres akció kezdetére harangzúgással adtak jelt. Mivel Kucsera a többszöri halálos fenyegetőzésre sem beszélt, a pártházba vitték ahol a vörös tisztek minden ítélet nélkül kijelentették hogy meg kell halnia.

Kucsera Ferencre emlékeztek - szentendre.hu

Múzeumváros

Nagy mesterek kisgrafikái

programokszentendren.blog.hu - Látogatható: -ig
Adriaen van Ostade, Alexander Calder, Barcsay Jenő, Edvard Munch, Francisco José de Goya, Hans Hartung, Henry Moore, Joan Miró, Korniss Dezső, Paul Klee, Robert Delaunay, Salvador Dalí, Vajda Júlia, Vajda Lajos, Vaszilij Kandinszkij, Victor Vasarely és sok más jeles alkotó művei láthatók az elmúlt századokból - 1640-től napjainkig. Fametszetek, litográfiák, linómetszetek, rézkarcok, szitanyomatok, rajzok.

Publicisztika

Cigánykirály-találkozó volt

Tompos Ádám, mno.hu - Linkelve:

Egy új roma közép-európai együttműködés alapja - „cigány visegrádi négyek” - lehet az a szándéknyilatkozat, amit szerdán írt alá a román és a szlovák cigánykirály Szentendrén. A megállapodást magát Nagy Sándor, a budapesti főpolgármester roma ügyekért felelős megbízottja történelminek nevezte, hangsúlyozva, hogy ilyen „harminc éve nem történt”.

Környezet

Az elenyésző Pap-sziget

dunaiszigetek.blogspot.com - Linkelve:

A reformkorban a Pap-szigetnek is sokkal hétköznapibb neve volt: szentendrei Felső-sziget, mely a katolikus egyház tulajdonában állt. A szigeten még a XX. század első felében is csupán legelő és kaszáló terült el. A terjeszkedő Szentendre azonban elérte ez a szigetet is, szükségessé vált a terület hasznosítása. Hamarosan eltűnhet a térképről.

A papoknak jövedelmét növeli - dunaiszigetek.blogspot.com
Így indult meg a feliszapolódás - dunaiszigetek.blogspot.com
Partra vetett sziget - Pap-sziget - dunaiszigetek.blogspot.com
Laktanya alá temetett (Alsó-)sziget - dunaiszigetek.blogspot.com

Publicisztika

Vannak vidékek, riportfilm

Wonke Rezső, nava.hu - Linkelve:

Szentendre történetéből, művészeti- és kulturális élet a városban (2007). Balogh László, Pistyur Imre, Dietz Ferenc, Gálity Vojiszláv, Vukovics Koszta, Szakolczay Lajos, Deim Pál, Aknay János, efZámbó István, Csíkszentmihályi Róbert, Kálnoki-Gyöngyössy Márton, Kudlik Júlia, Bihon Győző, Eredics Dávid, Búzás Attila, Máhr Attila, Kulka János, Kecskés András, Pastinszky Krisztina és Cseri Miklós.

Főtér (2007), riportfilm - Gábor Péter, nava.hu

Fesztivál

Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál

facebook.com - Programok augusztus 26-28. között
A civil kezdeményezésre indult programot immár 11. alkalommal rendezzük meg a város kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek, művészeti egyesületeinek és üzleti vállalkozásainak összefogásával. A rendezvény célja, hogy Szentendre megmutassa sajátos értékeit s néhány napra igazi mediterrán élet töltse meg a belvárost.

Helytörténet

Zegzugos történetek, rövidfilm

Déri Balázs, nava.hu - Linkelve:

Dunapart, harangok, egy patak. Házak, utcák és tornyok. A régi fűszerüzlet illata. Csínytevések, barátságok és szerelmek. Emlékek az eltűnt kisvárosról, amelyet szinte mindenki ismer s valójában senki sem igazán. Csak azok a múlt század elején ott született emberek, akiknek a gondolataiban él ez a családias, barátságos hely. () Höflinger Lajosné, Förstner Andor, Förstner Andorné, Balogh László

Múzeumváros

Szilárd Klára alkotásai

kultura.hu - Látogatható: -ig

„Óriási munkabírással, korát megcáfoló erővel szinte folyamatosan alkotó művész” – mondta el Aknay János festőművész Szilárd Klára egyéni kiállításának megnyitóján. Bejárta egész Európát, tehetségét már fiatal korában kamatoztatta. Különböző képzőművészeti mozgalmakban vett részt, majd Izraelben teljesedett ki művészete.

Nézd meg a Művésztelep oldalát is! - facebook.com

Publicisztika

A szentendrei ünnep

Benkovits György, facebook.com - Linkelve:

Régi szokás szerint ezen a napon szőlőt szentelnek. Tudva, hogy a város virágzásának legfontosabb növénye a szőlő, ez az ünnep évszázadokig a legnagyobb szentendrei ünnep volt, amit nem csak az ortodox vallásúak, de más felekeztűek is megtartottak. A szerbek nagy közösségi ünnepeinek egyike. A Preobrazsenszka templom- és egyben a tímár céh búcsújának napja is.

Sport, mozgás

MuayThai Mania XI

facebook.com - Linkelve:

A Thaiföldről származó küzdősportot eredetileg harcmezőre fejlesztettek ki és így gyakorlatilag az egész testet fegyverré kovácsolták. Nem csak kézzel, de könyökkel is ütöttek, hatékony térdrúgásokat is kifejlesztettek a félelmetes harcosok, de ma már megfelelő védőfelszerelésekkel bárki számára biztonsággal űzhető sport lett.

Nézd meg a rendezvény oldalát is! - facebook.com

Sport, mozgás

Pilisi Tekerő kalandtúra

szentendre.hu - Linkelve:

Kerékpáros kalandtúra a Duna jobb partján, Szentendréről indulva, a Szentendrei-szigeten, a Visegrádi-hegységben - választható négy útvonalon (a legkisebbektől a legelszántabbakig). A kalandozóknak játékos kihívásokat kell teljesíteniük, végül minden résztvevő tombolasorsoláson vesz részt sok-sok nyereménnyel.

Fesztivál

Szentendrei Nyár fesztivál

facebook.com - Programok augusztus közepéig

A város több évtizedes múltra visszatekintő, legnagyobb kulturális rendezvénye. A programsorozat gerincét az 1969-ben alapított Szentendrei Teátrum előadásai jelentik, ahol nyaranta két-három saját bemutatót, valamint zenés, prózai és táncszínházi vendégelőadásokat élvezhet a közönség az ország legkiválóbb rendezőinek és társulatainak közreműködésével.

Helytörténet

Dezsőfi Ferenc emléke

Kende Tamás, docs.google.com - Linkelve:

Ő beszélt a szovjet csapatokkal. A legnehezebb órákban Dezsőfiben bíztak, tőle várták a döntést, rajta kívül nem akadt, aki vállalta volna a felelősséget a város békés átadásáért. Később sem hányták a szemére, hogy nem a hősies ellenállást - azaz a város teljes pusztulását - választotta. Pedig tudta, hogy vannak még fegyveres katonák a városban. tl;dr

Jobbosoknak balos, balosoknak jobbos - Pemetefű, pmk.hu, pemete.blog.hu

Helytörténet

Mervó Sándor visszaemlékezése

Buchmüller Péter, tte.hu, docplayer.hu - Frissítve:

Valamikor ’29-’30 körül nagyon nagy árvíz volt, mentünk a Kálváriára futballozni. A patak meg volt áradva, én mentem utolsónak, és amikor a híd közepére értem, az egyik kölyök meghintáztatta a hidat, és én bebukfenceztem a patakba. Megkapaszkodtam a vassínben, és a Szamos Matyi észrevett, leszaladt, bemászott a híd alá és kihúzott.

Életút-interjú rövidfilm online - , youtube.com

Múzeumváros

Konok Tamás festményei

ma.hu - Látogatható: -ig

Válogatás a művésznek az elmúlt évtizedben született festményeiből. Natura Naturata: szimbolikus világ, lírai nonfiguratív ábrázolásmód, kevés szín, nagy, tiszta felületek, geometrikus formák. A mozgás, az idő, a tér kapcsolata, a természet belső törvényszerűségeinek kifejezése a maga eszköztelen módján.

Nézd meg a művész honlapját is! - konok.hu

Műhely

Zúzmara utcaiak vs Városháza

facebook.com - Linkelve:

A Református Gimnázium nem hosszabbít szerződést a Telekommal. „Nem elhárítani szeretnénk magunkról a problémát, hanem megoldást találni arra, hogy a mobil szolgáltatás zavartalanul működjön és ne egy lakossági célcsoportot terheljen egy ekkora környezeti ártalom. Erre van lehetőség műszakilag.”

Nézd meg a lakóközösség oldalát is! - facebook.com

Sport, mozgás

Skanzenfutás szakadó esőben

pomaz.hu - Linkelve:

A szakadó eső ellenére sokan vettek részt az idei Skanzenfutáson. A rendszeres testmozgás az egészséges életmód része, valamint testi és lelki egészségünkre való hatása rendkívül kedvező. Az ilyen rendezvények nagy élményt jelentenek az egész család számára.

Fekete Zoltán fényképei - facebook.com
Melecsek Tamás fényképei - facebook.com
Pethő Csaba fényképei - facebook.com
Nézd meg a Sportegyesület oldalát is! - facebook.com

Környezet

Az ország legtisztább tava

Vincze Miklós, 24.hu - Linkelve:

Szentendre déli határában, a Szentedrei út Duna felőli oldalán fekvő Lup(p)a-tó néven ismert bányatavakban eddig tilos volt a fürdés, bár ez a parton felbukkanó hűsölni vágyókat eddig sem zavarta, de ez a korszak most lezárult, 2000 forint belépti díj ellenében már egy fehér homokos strand várja a látogatókat.

Gerendai saját vízi birodalmat épít - Gergely Zsófia, hvg.hu
Nézd meg a Lup(p)a oldalát is! - facebook.com

Publicisztika

Maigret: Szentendre utcáin

Gera Márton, hu.ign.com - Linkelve:

Régi vágású krimi, olyan amit manapság nem annyira divat készíteni. Az ötvenes évek francia világa. Zöldellnek a fák a Champs-Elysées-n. Pardon: zöldellnek a fák az Andrássy úton. Látjuk a párizsinak kikiáltott pesti bérházakat és látjuk hogyan ölik a nőket a Montmartre-nak nevezett Szentendrén.

Az új Maigret forgatási helyszínei - Muchichka László, Vincze Miklós, 24.hu
Szegény ember Sherlockja - Muchichka László, 24.hu

Műhely

Reped a gát Szentendrénél

Fan, index.hu - Linkelve:

Baróthy Anna azt mondta, hogy a beton repedései önmagában nem a hiba jelei. A beton száradásával, vagy hőtágulásával gyakran képződnek repedések, amelyek megjelenésével néha számolnak is a tervezők. Repedések megjelenhetnek például ott is, ahol a betonban vasalat van, azaz éppen a legerősebb helyen.

Mobilgátak: igen vagy nem? - magyarepitestechnika.hu
Mobil gátak, stabil tévhitek - Bogdán Zoltán, innoteka.hu
Úszik-e az árral Szentendre? - vizpartifejlesztesek.blog.hu

Fesztivál

Kezdődnek a Visegrádi Palotajátékok

museum.hu, mti.hu - Látogatható: -ig

A háromnapos rendezvény az 1335-ös visegrádi királytalálkozó korszakát idézi fel, gyalogos és lovas lovagi tornával, várostrommal, solymász- és táncbemutatókkal, hagyományőrző csapatok fellépésével. Vendégeink a hangulatos vásári forgatagban csillapíthatják éhségüket, és a Királyi Borudvarban Magyarország legjobb boraival olthatják szomjukat.

Nézd meg a Palotajátékok honlapját is! - palotajatekok.hu
Nézd meg a Palotajátékok oldalát is! - facebook.com

Művészváros

Száz éves a dadaizmus

Szerk, librarius.hu - Linkelve:

A dadaizmus nem más mint rikácsoló abszurditás, botrányok sorozata, művészetnek kikiáltott spontaneitás, gúny, infantilizmus, öncélú tréfa, cinizmus, a világ felé mutatott fityisz, féktelen provokáció. A Vajda Lajos Stúdióban nyíló kiállításon „bárki” kiállíthat 1 darab művet.

A százéves dada - Trencsényi Zoltán, archive.org
Nézd meg a stúdió egyik oldalát is! - facebook.com

Művészváros

Szintézis múlt és jelen között

Kiss Eszter Veronika, mno.hu - Linkelve:

A Turul-szobor Szentendrén is nagy vihart kavart - ahogy bármely turulábrázolás -, hosszú ideje tartó viták után avatják fel. Páljános Ervin alkotása nem a katonai emlékműveket idézi, közadakozásból készült, támogatói is bőven vannak, mégis sokan igyekeztek hátráltatni, ellehetetleníteni a köztérre helyezését.

Antiszemitizmust és dulakodást hozott a turul - , Fülöp Zsófia, magyarnarancs.hu
Turul a mélyből - Megrázó szoborállítás - , Nagy Gergely Miklós, magyarnarancs.hu
Szentendrei anzix, eztán turulmadárral - , Mélyi József, artportal.hu
Turul a láthatáron - , Mélyi József, artmagazin.hu

Műhely

Közlemény a „játszótér ügyről”

Bárczi G. Ált. Iskola, facebook.com - Linkelve:

Ezeknek a gyerekeknek nap, mint nap szembe kell nézniük számunkra talán fel sem fogható nehézségekkel. Igyekszünk olyan kikapcsolódási lehetőségeket biztosítani tanulóink számára, melyek nem zavarják a környéken élők nyugalmát, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e képviselő asszony levelében foglaltakkal.

Másik játszótérre menjenek - Spirk József, archive.org
Izolálják a „selejtes” gyerekeket? - Veress Jenő, nepszava.hu
Egy képviselő nem látja szívesen az iskolásokat a játszótéren - eduline.hu

Sport, mozgás

Engedélyezzék a kerékpározást Szentendrén! 4.

Vörös Csaba, bikemag.hu - Linkelve:

Kezdeményezés indult a 11-es út szentendrei szakaszán lévő tiltó táblák eltávolítására. Nagy örömünkre szolgál, hogy a BringaZóna által felvetett javaslatokat a Magyar Közút bizonyos feltételekkel elfogadhatónak tartja. Ha egy szóval kellene jellemeznem a történéseket, akkor ezt írnám le: Kaotikus. Nagyon jó látni, hogy egyre többen segítenek, érdeklődnek.

Engedélyezzék a kerékpározást Szentendrén! 3. - Vörös Csaba, , bikemag.hu
Még több nyilvánosságot, aktivitást! 2. - Vörös Csaba, , bikemag.hu
Engedélyezzék a kerékpározást Szentendrén! 1. - Vörös Csaba, , bikemag.hu
Központi utasításra vadásznak a kerékpárosokra a szentendrei rendőrök - XY, , bikemag.hu

Sport, mozgás

Salomon Ultra-Trail® terepfutás

ultratrail.hu - Időpont:

Hazánkban az utóbbi években egyre több és jobb ultra távú terepfutó verseny hívogatja a sportág apraját és nagyját, hogy megmérettessék önmagukat a sokszor nem csak a táv, de a terep adta nehézségekkel is. Az Ultra-Trail® rendezvény három teljesen különálló versenyből áll. 111 és 52 kilométeres távokon a Pilis és Visegrádi hegységben. Egy érintőpontos verseny Szentendre szívében és verseny ifjú terepfutóknak a Duna-parton.

Interjú Csanyával, a főszervezővel - Kakuk András, mozgasvilag.hu
Nézd meg az Ultra-Trail® oldalát is! - facebook.com

Sport, mozgás

„Kinizsi” Utcai futóverseny

Nagy József, szkhse.hu - Időpont:

A Postás-strandon a futamok a legkisebbek versenyével indul kb 9:30-tól. Előnevezés a Sportegyesület honlapján, helyszíni nevezés adott futam előtt fél órával a Postás strand melletti csónakháznál. A futóversenyek mellett a nap folyamán egyéb programok is lesznek: akadálypálya, lövészet, íjászat, kerékpározás és evezés.

Nézd meg a sportegyesület oldalát is! - facebook.com

Környezet

Ásványvíz helyett ihatnánk csapvizet is

Bogdán Zoltán, innoteka.hu - Linkelve: A Víz Világnapja

Magyarország két „vizes” statisztikai mutatóval is Európa élmezőnyébe tartozik: a felszín alatti vizek bőségével, illetve az egy főre jutó ásványvízfogyasztás mennyiségével. Vajon azért fogyaszt annyi palackozott vizet a magyar lakosság, mert nem tud mit kezdeni a fölösleges pénzével?

Helytörténet

Máté György emlékére

Benkovits György, facebook.com - Linkelve:

Máté Gyuri nem volt szentendrei születésű, dolgozni jött ide 1975-ben. De jobban szentendreivé lett, mint sokan, akik többszáz éves családfával és szentendrei kötődéssel dicsekednek, de alig tudnak valamit e városról. Most elment közülünk. De amit írt, megmarad. Értéke e városnak, része közös emlékezetünknek.

A könyvtárosok munkája fontos - Pegán Anita, , issuu.com

Művészváros

Szentendrei művészet fogalmának kialakulása

Bodonyi Emőke, btk.elte.hu, issuu.com - Linkelve:

Szentendrét már a művésztelep működésének első hivatalos évében, 1926-ban nagy érdeklődés övezte. Ez elsősorban kultúrpolitikai jellegű volt, hiszen az akkorra már elcsatolt Nagybánya pótlását látták benne. Szentendre elsősorban a napi sajtóban nyert nyilvánosságot, a figyelem a művésztelepre, és a művésztelepi munkára, életre koncentrálódott.

A szentendrei művészet fogalmának kialakulása, tézisek - Bodonyi Emőke, btk.elte.hu, issuu.com
A szentendrei művészet fogalmának kialakulása, melléklet - Bodonyi Emőke, btk.elte.hu, issuu.com
A szentendrei művészetről - Hann Ferenc, , artendre.hu
A Szentendrei tárlatokról - Hann Ferenc, , artendre.hu

Helytörténet

Szerbek Magyarországon

Zombori István, sulinet.hu - Kiegészítve:

A szerbek száma Magyarországon a III. Čarnojević pátriárka által vezetett 1690-es nagy népvándorlással ugrott meg igazán. A Dunán és a Száván átkelő kb. 60.000 fős tömeg a Duna mentén haladva eljutott egészen Szentendréig. (A szegedi Móra Ferenc Múzeumban 1990. októberében tartott tudományos konferencia anyaga.)

Preobrazsenye (Преображење) - Benkovits György, , benkovits.hu
Ortodox szerbek Magyarországon - Pallós Tamás, , katolikus.hu, archive.org
A magyarországi szerbek PDF - Vujicsics Sztoján, , tk.mta.hu
Az örökös vándorlás népe - Popovics György, sulinet.hu
A magyarországi szerbek, nemzetiségek, konyha - sulinet.hu
Magyarországi szerbek - hu.wikipedia.org
Települések Buda környékén a török időkben - Gál Éva, issuu.com

Publicisztika

Tengerdi Laura Szentendréje

kreativ.hu - Linkelve:

Itt megtaláltunk egyben mindent, amit szeretni lehet. Már 26 ezren lakják, de megvan benne egy kicsike város hangulata, ahol minden második embert ismerni vélsz, ha kimozdulsz otthonról, köszönünk egymásnak az utcán, néha ismeretlenül is - igazán fantasztikus érzés hogy ez az én városom.

Horváth Éva házi lekvárjai - László Dóra, magyarkonyhaonline.hu

Művészváros

Bukta Imre „szabadságon” volt

Marton Éva, artportal.hu - Linkelve:

Szentendre nekem a barátságokat, a Vajda Stúdiót jelentette. Tőlük a művészeti szabadság kiterjesztését tanultam. Úgy éreztük, mindent meg merünk csinálni, és tényleg, innen visszanézve: bátrak voltunk. Bukta Imre több mint tíz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére.

Mezőszemere fölött rózsaszínben - Tompos Ádám mno.hu
Nézd meg a művész oldalát is! - facebook.com
Itt a legfrissebb „Bukta Imre” videók! - youtube.com

Művészváros

Brains - Stand Firm

petofilive.hu - Kiegészítve:

Az ország egyik legsikeresebb elektronikus zenét játszó koncertzenekara számtalan tagcserén és stílusváltáson esett át 1994-es alakulása óta. A drum and bass, dub és rock közös pontjait kereső zenekar 8. lemezével jelentkezik. A fent linkelt cikkben beágyazott video-beszélgetés látható a zenekar tagjaival.

Nézd meg a Brains oldalát is! - facebook.com
Itt a legfrissebb „Brains” videók! - youtube.com

Sport, mozgás

Nagy Civil Futás a Skanzenben

infoszentendre.hu - Időpont:

A családi program arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az adó 1% felajánlásával bárki támogathatja a civil szervezetek munkáját és az általuk képviselt ügyeket. A futás útvonala mesés tájakon halad végig: szőlőskertek, pincék, malmok, kovácsműhelyek és kis házikók között. A futás minden korosztály számára teljesíthető.

Nézd meg a Futás oldalát is! - facebook.com

Művészváros

Hobbipop, életöröm, Ricsárdgír!

Mihucza Nikolett, kulter.hu - Linkelve:

Egy nem túl távoli underground közegben megalakult egy ifjú pop-padavanokból álló brigád. A zenekar tagjai rendületlen lazasággal csavarják ki magukból ritmusrobbantó, dallamos számaikat, sajátos hobbipop stílusukkal kiegészítve, amelyek a nyolcvanas évek szabad művészakcióit juttatják eszünkbe.

A Nincsen sárkány c. lemezről - drMáriás Béla, recorder.blog.hu
Nézd meg a Ricsárdgír oldalát is! - facebook.com
Itt a legfrissebb „Ricsárdgír” videók! - youtube.com

Publicisztika

Egy pillanatnyi ragyogás

Klein László, infoszentendre.hu - Linkelve:

Bár a Pestre tartó, hajnali tömött HÉV-ek szemlélői azt feltételezhetnék, ez is csak egy alvóváros az agglomerációban. Budapest közelsége előnyt és hátrányt egyaránt jelent, hiszen egy óra alatt bárhová el lehet jutni a fővárosban tömegközlekedéssel - milyen helyi kínálat versenyezhetne ezzel? És mégis.

Egy-egy kis szelete Szentendrének - Filó Magdolna, infoszentendre.hu
Luxemburgból Magyarországra - Barnáné Varga Anita, infoszentendre.hu

Helytörténet

Rab Ráby

Jókai Mór, mek.niif.hu - Linkelve:

Ráby Mátyás alig érkezett haza ...Egyszerre tyúkkal, kaláccsal forgolódott körülötte minden ember ...távolléte alatt két hordó finom bort hengerítettek le a pincéjébe ...udvarára szépen be volt állítva a télire való tizenkét öl fa. A baromfiudvara tele volt libával, pulykával, az mind úgy repült ide az égből...

Ráby szerencselovag volt? - Imre László, issuu.com

Műhely

Hajléktalanok kriminalizálása

Jámbor András, kettosmerce.blog.hu - Linkelve:

A szentendrei közgyűlés elfogadta a javaslatot, miszerint a város bizonyos pontjairól tiltsák ki a hajléktalan embereket. Kijelölték azokat a közterületeket ahol a rendelet hatályba lépését követően a közterületi hajléktalanság büntethető lesz. A helyi Rendőrkapitányság támogatta a rendelet elfogadását.

Ne szavazzák meg! - avarosmindenkie.blog.hu

Műhely

Öngettósító lakótelepiek

Dobó Géza, Kiránduló, index.hu - Linkelve:

A Rózsa utcai panel lakótelep (viszonylag fiatal) lakói kerítéssel körbekerítették magukat. A cél: hogy megvédjék a magánterületüket a Dózsa György utcai tégla lakótelepiektől (akik többnyire idősebb emberek). Jótanács: senki ne akarjon ott lakást venni. Egyrészt sok a hülye, másrészt a panelekhez úgy se jut be.

Telepi gerillaháború folyik - blikk.hu

Művészváros

A Söndörgő a Songlines Music Awards-on

quart.hu, origo.hu - Linkelve:

A délszláv népzenéből építkező szentendrei Söndörgő zenekar bekerült a brit Songlines Music Awards legjobb csapat kategóriájának jelöltjei közé. A díjakat négy kategóriában osztják ki úgymint a legjobb előadó, legjobb csapat, nemzetek közötti kollaboráció, illetve a legjobb újonc díja.

A World Music Charts Europe-on - kulturpart.hu
Nézd meg a Söndörgő oldalát is! - facebook.com
Itt a legfrissebb „Söndörgő” videók! - youtube.com

Művészváros

Menesztik a múzeumigazgatót

Hamvay Péter, magyarnarancs.hu - Linkelve:

A szentendrei múzeumok igazgatója, Kálnoki-Gyöngyössy Márton 2017-ig tartó szerződésének felbontására készül a szentendrei önkormányzat. A város új vezetése már hónapok óta szeretné lecserélni az igazgatót valaki másra.

Vidéki perspektívák - Kiss Balázs Levente, magyarmuzeumok.hu
Nyitott Szentendrét! - P. Szabó Ernő, mno.hu

Helytörténet

Vágó István visszaemlékezése

Dr. Vágó István, sites.google.com - Linkelve:

„A család szentendrei volt. Gyerekkoromban a Fő téren lévő fűszerüzlet portáján még látható volt dédnagyapám neve: Weisz Márk. A szentendrei zsidó templomot valamelyik ősöm, valószínűleg üknagyapám építette. A templommal egy épületben volt a zsidó elemi iskola és a samesz lakása.”

Helytörténet

H. László Magda visszaemlékezése

H. László Magda, zachor.hu - Kiegészítve:

„1919-ben költöztünk ki Szentendrére. Hogyan éltek az emberek? Nagy szegénység volt... Kisebb válság volt a háború után, sok állástalan emberrel. Szentendre az ágyrajárók városa volt. Kiköltöztek az elszegényedett emberek, aztán ha el tudtak helyezkedni, akkor otthagyták Szentendrét.”

Emlékkönyv a XX. századból - H. László Magda, mizbtszentendre.hu

Művészváros

„Ilyen őrjöngő, ilyen pszichedelikus”

Uj Péter, fotomedia.hu - Linkelve:

Baromi jó ötlet lett volna, hogy így írjuk meg a Bizottság történetét, mintha leveleznénk, kinek mi jut eszébe egy-egy helyzetről. De visszamondták, azt szeretnék, hogy én írjam meg, de én egyedül nem akarom, én azt szeretném, hogy hárman dolgozzunk együtt, úgy mint régen.

„Hisztérikus énekes voltam” - Dömötör Ági, origo.hu
Itt a legfrissebb „feLugossy László” videók! - youtube.com

Művészváros

A régi Művésztelep bővítése

Martinkó József, hg.hu - Kiegészítve:

A Bogdányi utca végi parkot 1926 táján kezdték el belakni a városkát éppencsak felfedező festők. 1929-ben már mint a később „régi művésztelepként” emlegetett alakulat szervezte itt az alkotók életet. Ilyen típusú képződményből akkoriban világszerte igen kevés, talán egy vagy kettő volt.

Városszéli séta Szentendrén - Götz Eszter, kultura.hu
A régi Művésztelep felújítása - Ferencz István, epiteszforum.hu
Nézd meg a Művésztelep oldalát is! - facebook.com
Itt a legfrissebb „Művésztelep” videók! - youtube.com

Helytörténet

Szentendre tér- és utcanevei I » Szentendre tér- és utcanevei II

pmk.hu, archive.org - Linkelve:

Az eredetileg könyv alakban megjelent gyűjteményt Pethő Zsoltné Németh Erika állította össze. Szentendre város tér-, utca-, városrészei betűrendben követik egymás. Egy-egy szócikk időrendben tartalmazza, magyarázza a régi nevet (neveket), a névváltozások okait.

Műhely

Integrált Városfejlesztési Stratégia 2008.

Dietz Ferenc, issuu.com - Linkelve:

Miközben nemzetközi és hazai jelentőségű kulturális és turisztikai célponttá fejlődését tovább építjük, gondolni szükséges arra, hogy a Város egyben több mint 25000 ember otthona, a környező kistérség társadalmi és gazdasági motorja, szolgáltatási központja, a Dunakanyar kapuja.

Dumtsa Városfejlesztési Stratégia 2007. - Dietz Ferenc, szentendre.hu, issuu.com
Feladataink egy jobb városért 2003. - Miakich Gábor, szentendre.hu, issuu.com

Környezet

Hogyan lesz itt világ?

Kemsei István, issuu.com - Kiegészítve:

Egy giga-Budapest épül itt, egy országrész nagyságú éjszakai szálláshely, egy horizontálisan kiterjedi lakótelep van kialakulóban, ahol napközben csak a kutya tartózkodik otthon. Az ember addig-addig menekült ki a városból, amíg létre nem sikerült neki hoznia azt, ami elől futásra kényszerült: a várost.

A híd, a mentők meg a kóválygó kamionok - Hardi Péter, szabadfold.hu
Szigetmonostor szegény-gazdagsága - Boda András, archive.org
A híd, ami nem köt össze - Wiedemann Tamás, magyarhirlap.hu, archive.org
Kis híd a semmibe - Friss Róbert, archive.org

Műhely

A HÉV végállomás és térsége

bfvt.hu - Linkelve:

A Szentendre kapujának is nevezhető terület jelen formájában nem elég méltó a város presztízséhez, ezért szükségessé vált egy részletes vizsgálatokon alapuló szabályozási terv elkészítése, amely a terület jövőbeni fejlesztéseihez megfelelő, átgondolt, szintetizált alapot nyújthat.

Kistérségi közlekedési csomópont - B. Szabó Veronika, epiteszforum.hu

Helytörténet

Szentendre Város címere

nemzetijelkepek.hu - Linkelve:

Múzeumunk három XVIII. századi „bárányos” pecsétnyomót is őriz, ezek közül kettő évszámot is visel: 1751 és 1795. A XVII. században, a török uralom alatt a címer nem keletkezhetett. A várost a törökök Budavár elfoglalása (1541) után hamarosan birtokba vették. A XVI. század végéig színmagyar lakosság egyre fogyott, míg végül a város 1686-ra lakatlanná vált.

Szentendre századfordulós képeslapokon - hirkepek.hu

Publicisztika

Dr. Funk Sándor: A gyilkos drog visszatért

Fekete Gy. Attila, archive.org - Linkelve:

Elaludtunk. Túlságosan bíztunk abban, hogy a marihuána, az ecstasy, az amfetamin, a kokain kiszorítja a piacról a gyilkos heroint. Nem ez történt. A budapesti Nyírő Gyula Kórház főorvosa attól tart, a társadalom peremére szorult, kilátástalan helyzetben lévő lecsúszott fiatalok körében ismét hódítani kezd majd a heroin.

Művészváros

Palócföld és motorvonat

V. Nagy Viktória, valasz.hu - Kiegészítve:

A szentendrei Skanzen ma nagy tömegeket képes megmozgatni, így az érdekérvényesítő szerepe is erőteljesebbé vált. Olyan fejlődési fázisba került, aminek természetes következménye, hogy a fejlesztési program részévé válhatott - mondja Cseri Miklós főigazgató.

Skanzen bumm, Skanzen vonat - Benkovits György, benkovits.hu
Itt a legfrissebb „Skanzen” videók! - youtube.com

Műhely

Szentendre közlekedési programja 2007–2013

szentendre.hu, issuu.com - Kiegészítve:

„Az Európai Unió minden polgárának alapvető joga, hogy biztonságban éljen és dolgozzon. Amikor gyalogosan, kerékpárral, motorkerékpárral, autóval vagy teherautóval részt veszünk a forgalomban, akkor joggal várhatjuk el, hogy ezt minimális baleseti kockázattal tehessük. Ugyanakkor a többi résztvevő biztonságát sem kockáztathatjuk a saját részvételünkkel.”

Környezet

Átlag alatt használjuk a biztonsági övet

origo.hu - Linkelve:

Kevesen tudják hogy közlekedési balesetek során gyakran a hátsó ülésen bekötetlenül utazó okoz súlyos, sokszor halálos sérülést a többi utasnak - mutatnak rá egy kevésbé ismert hatásra a felmérés elemzői, akik úgy látják: a büntetési tételek növelésével és a fokozottabb ellenőrzésekkel lehetne eredményeket elérni. A biztonsági öv használatát népszerűsítő kisfilmek:

Mi történik ha nem használod a biztonsági övet - Killuminati, youtube.com
Öleld át az életet, mindig használd a biztonsági övet - SussexSaferRoads, youtube.com
A mennyország várhat, csatold be - KT, youtube.com
Gondolkozz, mindig csatold be a biztonsági övet - DaveH167, youtube.com

Sport, mozgás

Kerékpáros korszak a Dunakanyarban

velocen.blogspot - Kiegészítve:

Céljuk, hogy fejlődjön a kerékpáros kultúra a régióban, mert meggyőződésük, hogy a bicajnak ott a helye a mindennapokban, a sportban és a turizmusban egyaránt.

Művészváros

Egymilliárd a Művésztelep felújítására

hirextra.hu - Kiegészítve:

A Szentendrét évente felkereső 1,5 millió vendég nagyobb hányada a város művészeti vonzereje miatt utazik ide, az itt alkotó művészekkel viszont gyakorlatilag nem találkozik, hiányzik a közvetlen kapcsolat a nagyközönség és az alkotók között. Ezen a helyzeten változtathat a nyitott művésztelep.

A nagybányai művésztelep története - Sebestyén Ágnes, hung-art.hu
A Nagybányai tájképfestő telep történetéből - Szücs György, nagybanya-tajkepfesto-telep.ro
Itt a legfrissebb „Művésztelep” videók! - youtube.com

Művészváros

... írás a Szentendrei Nyárról

Benkovits György, benkovits.hu - Kiegészítve:

„...olyan programkínálatot kell biztosítani, amely az avantgárdé produkciókat, a performance-t és más mai művészeti kifejezési formákat, amelyek a képzőművészetben, pantomimban, operában, mai kísérletező színházban mint eszközök léteznek, egymást kiegészítve kell egy-egy téma köré csoportosítva átfogó komplex szentendrei produkciót (nyarat) létrehozni.”

Ráncfelvarrás Szentendrén - Lampé Ágnes, 168ora.hu, archive.org
Tétova morgolódás - Benkovits György, benkovits.hu
A művészet vonzerő lehet - vilaggazdasag.hu
Itt a legfrissebb „Szentendrei Teátrum” videók! - youtube.com

Múzeumváros

Bábusors: Deim Pál kiállítása

Rockenbauer Zoltán, valasz.hu - Látogatható: -ig

„A szentendrei festészetet csak az értheti meg igazán, aki egyszer holdvilágos este végigsétál Szentendre utcáin és el-eltűnődik a furcsa formákon, fényeken, sejtelmes árnyakon, a tűzfalak játékán. A sötét utcákon gyakran suhanó figurákat láthatunk, akik közt persze angyalok is megjelennek, elvégre sok itt a templom.” (Hamvas Béla)

Művészváros

A képzőművészet „Cannes-ja”

hirextra.hu - Kiegészítve:

Egy tízezer eurós képzőművészeti díj megalapítása, a festészet és a művésztelepek világnapjának kezdeményezése, Szentendre és Barbizon közötti testvérvárosi szerződés aláírása. A korábbi keleti-blokk országai közül elsőként Magyarország adott otthont az EuroArt éves közgyűlésének.

Európai Művésztelepek Szövetségének éves közgyűlése - artportal.hu

Műhely

Szentendrei Szociális Kalauz

szentendre.hu, issuu.com - Linkelve:

Szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy hova forduljon, ha bajban van, milyen támogatást igényelhet, milyen feltételeknek kell megfelelnie a támogatáshoz való hozzájutáshoz. Csokorba gyűjtöttük az eljárások során szükséges nyomtatványok mintáit is, az azokhoz tartozó kitöltési útmutatóval együtt.

Helytörténet

A katolikus plébánia története

Katona Gyuláné Szentendrey Katalin, szentendre-plebania.hu - Linkelve:

A római katolikus plébániát, a hódoltság után, a bosnyák ferencesek pasztorálták, mert a katolikus lakosság többsége még dalmát volt. Ők fektették fel 1705-ben a születési anyakönyvet. 1723-ban átszervezték a plébániát s a javadalomba beiktatott plébánosok vették át a plébánia vezetését.

Az első szentendrei temető - Benkovits György, benkovits.hu

Helytörténet

Szír íjászok Szentendrén

mult-kor.hu - Kiegészítve:

Aquincumtól kilenc római mérföldre északra, a mai Szentendre belterületén, a 11-es út mellett a Bükkös patak menti dombháton, a Paprikabíró utca és Dunakanyar körút közti területen elterülő kőerőd viszonylag épségben vészelte át az elmúlt évszázadokat.

A cikkhez tartozó térkép - Magyar Limes Szövetség, ripapannonica.hu
A birodalom és a barbárok - Visy Zsolt, okorivivas.hungarianforum.net
Pannonia provincia fontosabb települései - hu.wikipedia.org
Contra Constantiam (Göd) - mult-kor.hu
Contra Aquincum (Bp. V.) - hu.wikipedia.org
Aqiuincum: Pannonia inferior fővárosa 1 »
Aqiuincum: Pannonia inferior fővárosa 2 - Magyar Limes Szövetség, ripapannonica.hu
Ulcisia Castra (Szentendre) - Magyar Limes Szövetség, ripapannonica.hu
Római őrtorony (Leányfalu) - muemlekem.hu
Dunabogdányi őrtornyok - mult-kor.hu
Pone Navata (Visegrád) - Magyar Limes Szövetség, ripapannonica.hu

Műhely

Kútba eshet a belváros felújítása

hirextra.hu - Kiegészítve:

Meghiúsulhat a szentendrei belváros rekonstrukciója, amely eddig az EU-ból pénzt váró kiemelt projektek listáján szerepelt. A kiemelt lista szigorításával azonban lehet, hogy Szentendre és Pest megye közös projektjének pályáznia kell, amin ha elbuknak, nem lesz keret a felújításra.

A megye és a város - Benkovits György, benkovits.hu

Publicisztika

Az öreg - Kertész Péter

Dési János, fotolexikon.blogspot.com - Linkelve:

Az Öreg a 214-es szobában lett Öreg - pedig akkor még egészen középkorú volt - a Lenin körút 9-11-alatt. Ott, a New York Palotában működött a régi Magyar Nemzet. Hat íróasztal van összetolva a 214-esben és még egy kicsiny írógépasztal háttal a falnak támasztva. Szép sorban úgy ülünk, hogy...

„Kertész Péter” az Interneten - google.hu

Helytörténet

A Pest Megyei Könyvtár története

Biczák Péter, pmk.hu, archive.org - Linkelve:

A Pest Megyei Könyvtár 1975 óta működik Szentendrén, megyei feladatkörű, általános gyűjtőkörű, nemzetiségi báziskönyvtári feladatokat is ellátó közkönyvtár. Hálózati központja és szakmai irányítója a megyében működő 184 közkönyvtárnak. 1465 négyzetméteren több mint 170.000 dokumentum.

Helytörténeti gyűjtemény - pmk.hu

Helytörténet

Szentendrei arcképcsarnok II. Elődeink

Pethő Zsoltné Németh Erika, issuu.com - Linkelve:

A kötet összeállításához átnéztünk számtalan egykori és mai lexikont, könyvet, újságot. Felhívást tettünk közzé a lakosság számára a helyi sajtóban, levélben felkerestünk több olyan családot, akiknek az őseiről voltak adataink. A nevek nagy része a régi családok ma is itt élő utódaitól származik.

Helytörténet

Szentendrei arcképcsarnok I. Kortársaink

Pethő Zsoltné Németh Erika, pmk.hu, archive.org - Kiegészítve:

» A-Fü - Pethő Zsoltné Németh Erika, pmk.hu, archive.org
» Fü-Ma - Pethő Zsoltné Németh Erika, pmk.hu, archive.org
» Ma-Si - Pethő Zsoltné Németh Erika, pmk.hu, archive.org
» Só-Z - Pethő Zsoltné Németh Erika, pmk.hu, archive.org

Helytörténet

A Református Gimnázium története

szre.hu - Linkelve:

A Szentendrei Református Gimnázium egyike az ötvenes években államosított és a rendszerváltás után visszadott egyházi iskoláknak, amelyben 1999-ben kezdődött meg újból az oktatás, tehát most éli nyolcadik tanévét az újraindulás óta.

A Gimnázium honlapja - szrg.hu

Helytörténet

A Ferences Gimnázium története

P. Fekete András, ferences-sze.sulinet.hu, archive.org - Linkelve:

A jogelőd, az egyházközségi gimnázium koedukált volt. A ferencesek megjelenésekor a környékbelieknek egyértelmű volt, hogy továbbra is így marad. Anekdoták őrzik, hogy a ferencesek várták a jelentkezőket az udvaron, s az első bebátorkodók lányok voltak - mint Jézus sírjának első felkeresői húsvét hajnalán.

A Ferences Gimnázium 1950-2005 - Pethő Zsoltné Németh Erika, ferences-sze.sulinet.hu, archive.org
A Gimnázium honlapja - ferencesgimnazium.hu

Helytörténet

Iskolaélet a 30-40-es években

Pávai Erzsébet, ferences-sze.sulinet.hu, archive.org - Linkelve:

A diákok tandíjat fizettek, de volt egy-két kitűnő tanuló, akik részére elengedték a tandíj fizetését. Eleinte, míg a háború nem volt közelben, bocskay-ruha volt kötelező. Később már csak a sapka, rajta az iskola tűzzománcból készült jelvénye: Szentendre bárányos címerével.

Szentendre a harmincas évek közepén - Biró Eszter, holmi.org

Helytörténet

250 éves Blagovestenszka

Hovanyecz László, nol.hu - Linkelve:

A népnyelv Görög templomnak nevezi, valójában azonban szerb templom a Blagovestenszka (Благовештенска). A 18. században e Duna-parti városban volt a korabeli szerb kulturális és politikai élet központja, az újkori szerb műveltség bölcsője.

Gazdag múlt, sokszínű kultúra - Artzt Tímea, nol.hu

Helytörténet

„Ékszerdoboz avagy, egy kisváros...”

Szalai András, epa.oszk.hu - Linkelve:

A hosszú történelmi múltra visszatekintő városka szerencséje és szerencsétlensége egy tőről fakad. Ez is, az is fekvésével függ össze, meg azzal, hogy közel van Budapesthez. Az ellentmondás, remélhetőleg, nem feloldhatatlan, de a megoldás még várat magára.

Helytörténet

Térteremtés a Bükkös partján

Szalai András, epiteszforum.hu - Linkelve:

A Bükkös-patak partján felépült új evangélikus gyülekezeti központ, hosszú évtizedek nem csupán rossz házakat produkáló távlatából nézve is, talán az első, ha nem az egyetlen, igazán olyan középület Szentendrén, amelyben szinte maradéktalanul testet ölt a város hagyományát folytatni és kibontani képes „jelenkortudatot” is teremteni tudó építészeti szellem.

Új evangélikus templom Szentendrén - Torma Tamás, nol.hu

Műhely

Szentendre az ezredforduló után

Miakich Gábor, issuu.com - Linkelve:

A fejlesztések stratégiai céljai: 1. Szentendre, a kistérségi központ 2. Szentendre, a szentendreiek otthona, „a lakható város” 3. Szentendre, a kultúra és a művészek városa 4. Szentendre, a vállalkozók városa, a gazdagodó város.

Sport, mozgás

Kosárlabda Diplomácia

Dr. Kovács Ferenc, benkovits.hu - Linkelve:

A sportrendezvény résztvevői hírét viszik vendéglátóik kedvességének, elmesélik szüleiknek, barátaiknak élményeiket, és máris tettünk valamit az enyhülésért, a vajdasági magyarok érdekében! Szentendre erre magasan a legalkalmasabb helyszín, hiszen a két nép történelme itt összefonódik.

A Kosárlabda Egyesület honlapja - kosar-suli.hu

Helytörténet

Izbég története és látnivalói

Klein Ferenc, feriweb.hu - Linkelve:

A falu határát az idősebbek visszaemlékezése alapján a „régi sárház” jelentette, melyet pár évvel ezelőtt lebontottak. Kár volt érte, ezzel a jelképes határ is összedőlt. Mára Szentendre részévé vált Izbég, melynek egykori főutcája napjainkban a Szentlászlói út nevet viseli.

Szentendrei Kocsigyár 19__-19__ - Klein Ferenc, izbeg.feriweb.hu
Szentendrei Park-Tábor 1969-1999 - Déri Veronika, park-tabor.freeweb.hu

Helytörténet

Ferences diák a Castrumban

Pabeschitz Virág, ferences-sze.sulinet.hu, archive.org - Linkelve:

A rómaiak Augustus császár uralkodásának éveiben jelentek meg a mai Dunántúl területén. Itt provinciát szerveztek Pannónia néven. Ezen a tájon a Duna jelentette a birodalom határát, melynek védelmére a rómaiak a folyam mentén húzódó erődrendszert, a limest hozták létre.

A régész beszámolói az ásatásokról - Maróti Éva, pmmi.hu, archive.org
Szentendre római kori nevéről (részlet) - Tóth Endre, issuu.com

Műhely

Belváros Koncepció (Szentendre)

ecorys.hu, issuu.com - Linkelve:

Szükséges volt kijelölni egy olyan irányt, amely mentén ha nem is az összes, de legalább a legkritikusabb ellentmondások fokozatosan kiküszöbölhetők, lehetőség szerint úgy, hogy a sokféle érdeket figyelembe véve a lehetséges jövő több alternatívájának megfontolásából alakítsuk azt, amit szeretnénk, ha megvalósulna.

Műhely

Dunakanyar-Pilis Fejlesztési Koncepció

ecorys.hu, issuu.com - Linkelve:

A Koncepció a Kistérség átfogó távlati fejlesztését megalapozó és befolyásoló tervdokumentum, mely meghatározza a Kistérség hosszú távú, átfogó fejlesztési céljait, továbbá a fejlesztési programok kidolgozásához szükséges irányelveket, információkat biztosít az ágazati és a kapcsolódó területi tervezés és a területfejlesztés szereplői számára.

Környezet

A budapesti csencsen gyűrű

Tózsa István, e-government.hu - Linkelve:

A „zöldért” harcoló környezetvédők sajnos sokszor tájékozatlanok, vagy politikai célból hergelik őket. Könnyű ezt megtenni, hiszen a „ne vágj ki minden fát” igen népszerű jelszó a környezeti tudatra ébredő társadalmunkban.

Helytörténet

A szentendrei zsidó temető történetéből

Kertész Péter, kertesz.freeblog.hu, archive.org - Linkelve:

A VÁTI illetékes tervezője, K. Ráduly Piroska javasolni fogja, hogy egy későbbi időpontban a javasolt terület mellett fekvő régi temetőt is csatolják az óvoda céljára kijelölt területhez.

Jelentés a szentendrei izraelita temetőről - Kertész Péter, remeny.org

© , Gino, iViktor, hqnet.hu, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «