"A múzeumainkban sok minden megcsontosodott"

-

Pest megye valamennyi, a megyei önkormányzathoz tartozó múzeumának központja, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban található. Innen irányítják a város tizenegy kiállítóhelyét, a megye öt területi múzeumát, és a megyei kezelésben lévő további hét kismúzeumot, valamint 6 kiállítóhelyet. Emellett Pest megyében még közel 40 helyi önkormányzathoz tartozó muzeális helytörténeti gyűjtemény működik. Ezek együttműködését segíti, felügyeli, és koordinálja a megyei múzeumigazgatóság. Jelenleg a megyénk minden harmadik helységére jut egy múzeum. Ilyen nagyszámú muzeális gyűjtemény az ország egyetlen megyéjében sem található. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságára nemrégiben új igazgatót neveztek ki /dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton személyében/.

- Ha valaki látja Önt, az utcán nem igen mondaná meg, hogy az összes Pest Megyei Múzeumot irányítja. Az ember egy ilyen pozícióra egy ötven körüli kissé pocakos, öltönyös urat képzel el. 34 évesen, hogyan birkózik meg a vezetői feladattal?
- A múzeumainkban sok minden megcsontosodott. Az intézményeink felépítése majd fél száz éves. Szerintem ezért remek választás a fiatalítás. Ma már teljesen más az emberek kulturális igénye, szokása, mint amikor a legtöbb múzeum megnyitotta kapuit. Napjainkban új kihívásoknak kell megfelelni. Teljesen más jellegű marketingre van szükség, mint évekkel ezelőtt. Remek példa erre a Szépművészeti Múzeum. A bejárata előtt emberek tömegei hosszasan várakoznak, hogy híres festők alkotásaival találkozhassanak.

- A Szépművészeti Múzeum meg tudja fizetni Van Gogh, vagy Picasso képeit és ráadásul a főváros központjában található. De, hogy tud ringbe szállni egy kisebb, vidéki múzeum?
- Pest Megye egy új múzeum kialakítást tervezi Szentendrén. Itt is megtalálható, a világon egyedülálló, számos országon keresztül haladó ókori építmény egyik katonai tábora, Castelluma, régi nevén az Ulcisia Castra. Nyugat-európai országokban ezek a feltárt és bemutatott erődmaradványok kedvelt kirándulóhelyek. Egyes pontjain régészeti szabadidő és témaparkokat hoztak létre, virágzó kulturális élettel. Mi is ezt szeretnénk. Egészen pontosan kulturális és turisztikai vállalkozásnak tekintjük. Szentendre 1926 óta napjainkig a magyar képzőművészet egyik legjelentősebb központja. Az új múzeum kialakításával a már meglévő szentendrei múzeumaink egy helyre koncentrálódnak majd, valamint eddig hiányzó kiállítási egységekkel bővülnek. A tervek szerint a beruházásnak legkésőbb 2010-re el kell készülnie, és mintegy 5 milliárd forintba kerül, ám uniós forrásokat is fel tudunk használni.

- Ritkán lehet hallani manapság, hogy elég pénz jut bármire is. Országszerte minden intézményt megszorító intézkedések sújtanak. Mi a helyzet a Pest megyei múzeumokkal?
- Jelenleg fél gőzzel tudunk működni. Más intézményekhez hasonlóan, mi is takarékossági intézkedéseket vagyunk kénytelen végrehajtani. Ezek az intézkedések a hivatali munka számos területét érintik a telefonhasználattól kezdve az energiafelhasználásig. Több kiállításunkat is csak bejelentés alapján lehet megtekinteni. Remélhetőleg, ez a kényelmetlenség nem szegi kedvét azoknak, akik a téli időszakban is szívesen időznek múltunk értékei között.

pestmegye.hu

© 2018, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «