Melyik akarat győz?

Fűtéskorszerűsítés az un. „angol házakban”

Horváth Gusztáv -

Egy lakóközösségé vagy - még mindig - a szolgáltatóé? Mint arról korábban beszámoltunk, egy társasház levált a távhőszolgáltatásról, kiszolgáltatottságukat önállóságra cserélték, felnőtt módon. Városunk vezetése bizonytalan. Talán félnek attól, a távhő fogyasztókkal fizettetik meg hibás döntéseik árát. Talán jók a döntések, de rossz a kivitelezés. A lakók nem ostobák, különösen nem a szakember Molnár Róbert, aki a leválást szervezte. Vele beszélgettünk, hangsúlyozta, személyes véleményét mondja el a történtekről, ebben az esetben nem a társasházat képviseli.

- Tökéletes kivitelezés természetesen nincs, folyamatosan szabályozzuk, finomítjuk a rendszer beállításait. Azért vannak kisebb problémák, amikor pl. eléri a lakásban a beállított hőfokot a hőmérséklet és lezárnak a radiátorok, azokon a helyeken ahol a felújítások kapcsán „bebetonozták” a fűtés csöveket, a hőtágulás miatt kattogás hallatszik. Keressük erre is a megoldást.

- Mint szeptemberben elmondta, az egész beruházás hitelből történt, melyet öt év alatt fizetnek vissza. A lakókat nyilván az érdekli legjobban, ebben az átmeneti időben anyagilag jól vagy rosszul jártak?

- Egyértelműen jól jártunk, már most is. Októberben 9-10 ezer forint között volt a fűtési és melegvíz számla, novemberben kb. 19 ezer, a szomszéd épületben lévő ugyanolyan méretű és fekvésű lakásokban 38 ezer forintot fizetnek, ha figyelmen kívül hagyjuk a különböző kedvezményeket.

- Mennyi a hitel törlesztésének havi összege?

- Összesen 16 millió forintot vett fel a 24 lakás, ebből 2 millió forint a kaució, havonta, lakásonként 11 ezer forintot fizetünk, ha hozzáadom a 19 ezres számlához, még akkor is jelentősen alatta vagyunk a Fűtőmű által kiszámlázott összegnek. Ráadásul a mi törlesztő részletünk fix, tehát nem nő a gáz árának emelkedésekor.

- Mióta a Hírlap beszámolt a fejlesztésről, sokan keresték-e Önt?

- Több társasház is, nem szeretném pontosan felsorolni őket, de elsősorban az un. „angol házak” közül. Itt műszakilag és minden más szempontból indokolt az önálló fűtés megoldása, mert a legmesszebb ezek az épületek vannak a fűtőműtől, tehát itt a legnagyobb a hálózati veszteség. Előnyös az is, hogy nincsenek egycsöves fűtési rendszerek.

- Megpróbálták lebeszélni Önöket?

- Nagyon sokan próbáltak elriasztani. Több milliós gázbekötési költségeket emlegettek, azzal is fenyegettek, mi lesz majd, ha néhányan nem fizetnek? Horváth József vezérigazgató úr azt is mondta, a VSz Zrt. a legnagyobb bank, nekik lehet tartozni. Akik még így gondolkodnak, azok egyik fele azt mondja, legfeljebb tartozom, a másik fele meg attól fél, mi lesz, ha valaki nem fizet? A normális ember nem rendezkedik be arra, hogy majd lopunk, csalunk, amennyiben egy társasház lakói közösséggé akarnak válni, akkor belátják egymás problémáit és megtalálják a megoldást.

- A jelenlegi vezetés szerint ellentétes a VSz Zrt. érdekeivel az Önök leválása. Próbálkoztak-e nyomásgyakorlással?

- Kezdetben nem vettek komolyan, amikor elvittem a felmondólevelet, meglepődtek és kikérték maguknak, hogy három sorban akarom ezt elintézni, pedig a törvény szerint így lehet. Aztán próbálták elemezni a törvényt, de mindenben teljesen jogszerűen jártunk el, nem tudtak belénk kötni. Horváth úr azzal is próbálkozott, hogy kifizettet velünk 1 millió forint kártérítést, mert ő már beszerezte a lépcsőházankénti hőmennyiségmérőt. Az különösen kedves húzása volt, amikor, a szerelések alatt, minden előzetes tájékoztatás nélkül, váratlanul feltöltette vízzel a rendszert, több lakás is „elúszott”. Már a fűtési szezon megindulása után, októberben, hogy, hogy nem, egyszerre jelentek meg nálunk a Polgármesteri Hivatalból az építéshatóság képviselői a tűzoltókkal és a szolgáltató embereivel. Mivel előzetesen nem értesítettek, telefonon tartottam a kapcsolatot. Először a gáz bevezetéssel kapcsolatos útfelbontást kifogásolták, de mi közöm nekem ahhoz, hogy annak, akinél a gáz bevezetését a társasház nevében megrendeltem, az alvállalkozója mikor, milyen engedélyt kért? Nem beszélve arról hogy mellette álltam és hallottam, amikor beszélt Hivatal illetékesével, aki hozzájárult a kezdéshez.

- Született erről a „szemléről” jegyzőkönyv?

- Csak jóval később, tegnap kaptuk meg. Akkor azt mondták, „minden papírt” vigyek be, majd ők kiválogatják, mire van szükségük, miben találnak kifogásolnivalót. Ilyen alapon kérhették volna a születési anyakönyvi kivonatomat is, és nem voltak hajlandóak megindokolni, mit, miért kérnek.

- Az építéshatóság nem lépett, úgy látszik, nem találtak semmit, lépett azonban az - önkormányzati fenntartású (pl. a parancsnokot a képviselő-testület nevezi ki!) - tűzoltóság. Kivetettek 60 ezer forint bírságot és felszólították Önöket, a szabálytalanság „azonnali” megszűntetésére. Ez már nem tréfa!

- Nem egy, hanem három büntetést kaptunk, azt hitték, mindhárom lépcsőház külön társasház, nem is tudta a postás, hogyan kézbesítse. Megjött karácsonyra a szeretetcsomag. Voltam Jámbort Ferenc parancsnok úrnál, a megbeszélésen jelen volt az ügyintéző, Végi Csaba százados is. Véleményem szerint mi nem követhettünk el szabálysértést, hiszen a kifogásolt gázórát az erre jogosítványokkal rendelkező TIGÁZ szerelte föl, sőt a tulajdonában van. Ami a szakmai kérdéseket illeti, kiderült, számos jogszabály értelmezése bizonytalan, a Tűzoltóság és a TIGÁZ is másképp értelmezi. Azt gondolom, hamarosan egy mindenki számára megfelelő kompromisszumra tudunk jutni. Mindenesetre megkérdeztem, miként gondolja ez a „polgárbarát” városvezetés, hogy 24 lakásban azonnal kapcsoljuk ki a fűtést?

- Volt ebben az ügyben Kun Csaba alpolgármesternél is.

- Dietz Ferenc polgármester úrtól kértem, a titkárnőjén keresztül, időpontot, de az alpolgármester úr fogadott, mint elmondta, szabadságából szakított időt meghallgatásomra. Ide már Fülöp Zsolttal, a terület önkormányzati képviselőjével együtt mentünk.

- Közismert, hogy a városvezetésben Kun Csaba a „VSz Zrt. felelős”.

- Velünk azt közölte, semmiről nincs tudomása, ellenőrzésekről, bírságról, semmiről. Semmi köze az egészhez.

- Hogyan értékeli Ön az egész folyamatot? Egy lakóközösség végrehajt egy fejlesztést, mindenki tud róla, a sajtó is beszámol. Eltelik két hónap, kiderül, hogy jól működik, sőt „veszélyes” példa is lehet. Jönnek az ellenőrzések, a bírságok, a be- és feljelentések.

- Egyszerűen belátható, hogy amit mi megcsináltunk, sérti az önkormányzat érdekét. Ha az emberek előtérbe helyezik saját anyagi érdeküket, az önkormányzatéval, ill. annak cégével szemben, ez lavinaszerűen terjedhet. Ami velünk történt és történik, beleillik a hatalom megtartása és az azzal való visszaélés gyakorlatába. Ha lenne rá lehetőségük, tűzzel-vassal megakadályoznák. Pedig nem biztos, hogy minden társasház számára ez a megoldás. Igaz, hogy öt év múlva mi nagyon jól fogunk kijönni ebből a beruházásból, de bevállaltunk egy kemény hitelt. Ha az önkormányzat és a szolgáltató szívén viselné a lakótelepi lakosok érdekeit, akkor a jelenleginél okosabban kellene támogatni őket. Éppen ezeken a hasábokon, a szeptemberi riportban szorgalmaztam, vállalja föl az önkormányzat a lakáson belüli szabályozás és mérés feltételeinek megteremtését. Ezt megtette, de milyen feltételekkel? Nagy valószínűséggel nehéz lesz 100%-os részvételt elérni egy társasházban és még nehezebb azt elérni, hogy aláírják, 10 évig nem lépnek ki a távfűtésből. A mostani gazdasági helyzetben, nem beszélve arról, éppen decemberben emelte az önkormányzat a gázár emelkedésénél magasabb arányban a hődíjakat.

- Nagy szerencséje Önnek és a lakóközösségnek is, hogy ennyire benne van a szakmában.

- Ameddig magamat nem győzőm meg valamiről, addig másokat meg sem próbálok, nagyon rossz kereskedő lennék. Én valóban mindent végigrágtam betűről, betűre, de most már, ha szükséges, nekimegyek az oroszlánnak is.

*

Egy újság dolga nem az, hogy igazságot osszon, elég, ha tárgyilagosan beszámol az eseményekről. A Kálvária úti lakóközösség is a béke, a megállapodás útját keresi. Amit Molnár Róberttel folytatott beszélgetésünkből leírtunk, talán nem kellett volna, mert lakótársai egy része eltekintett volna ettől. De egy, a közösségért sokat munkálkodó ember véleménye akkor is fontos, sőt akkor igazán az, ha sokan, az érintettek és minden józanul gondolkodó ember a megegyezés útját keresi. Más út pedig nincs.ujszentendreihirlap.hu

© 2018, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «