Saját kezükbe...

Fűtéskorszerűsítés az un. „angol házakban”

Horváth Gusztáv -

Molnár Róbert: - 57 éves vagyok, egészségügyi problémák miatt nyugdíjas. Műszaki területeken dolgoztam, beruházásokkal, gyártásfejlesztéssel és energetikával foglalkoztam. Nyugdíjasként sem szeretnék tétlen lenni, a Műegyetem Mérnök Továbbképző Intézetében elvégeztem az EU rendszerű energetikai auditor szakot, készülve arra, hogy januártól már teljes körben kötelező lesz Magyarországon is az ilyen szintű energetikai minősítés, nemcsak üzemek, hanem lakások esetében is.

- Az „energetika” a lakótelepen is egyre fontosabb tényező.

- Így van, egyre nehezebb a megélhetés, egyre nehezebb előteremteni pl. a távhő szolgáltatás költségeit. Feleségemmel meggondoltuk, elköltözzünk-e, végül úgy döntöttünk, maradunk, akkor viszont valamerre lépni kell. Az országban már több lakótelepi közösség is levált a távhőről, másfél évvel ezelőtt kezdtem utánajárni ennek az izgalmas kérdésnek. Körülnéztem társasházaknál, kivitelezőknél, bankoknál, ezek alapján választottam ki a mi projektünk szereplőit.

- Miért drágább a távfűtés az egyedinél?

- Mindenütt azt tanítják és „politikailag” is az volna a helyes, a józan ész is azt diktálná, hogy a távhő olcsóbb legyen, pláne, ha számolunk a társult hőtermeléssel, tehát a gázmotorokkal, sőt, a harmadik generációs erőművekkel. Amikor elkezdtem számításokat végezni, először az derült ki, hogy Pest megyében, Budapestet kivéve Szentendrén a legdrágább a távhő. Ha szembeállítom egy jó hatásfokú gázkazánnal, óriási a különbség.

- Ennek egyik oka a távhő alapdíj, melyet egyedi fűtés esetén nem kell fizetni, viszont a kilépés nem olcsó beruházás.

- Az alapdíj csak az egyik ok. De talán meglepő, hogy ha csak a hődíjjal számolok, akkor is olcsóbban jövünk ki egyedi, kondenzációs gázkazánnal, ahol a hatásfok nem 87-93%, mint a Fűtőműben, hanem a füstgáz hőjének hasznosításával 105%. Másrészt a távhő szolgáltatást óriási csőhálózati veszteség terheli, Szentendrén 17-18%, ami a saját épületünkben előállított hő esetében gyakorlatilag nulla. Vannak további veszteségek is. Amikor beindult a távfűtés, jól lehetett látni hol, mert az összes ablak nyitva volt. Tudom, valamilyen szabályozás van a hőközpontokban, de ez édeskevés, a lakók pedig nem tudnak, vagy egyszerűen lusták szabályozni a radiátorokat.

- Márpedig a meleg fölfelé áramlik, tehát, ha nincs szabályozás, ahhoz, hogy a földszinten is meleg legyen, a negyediken túl kell fűteni. Mi derült ki a számításaiból?

- Ha ugyanolyan pocsékló és veszteséges üzemmódot számolok, mint amilyen eddig volt, akkor is legkevesebb 40%-kal csökkennek a költségeink. Ez a szám még nagyobb lehet, ha lakásonként, ésszerűen szabályozom a hő felhasználást. Ezzel is kezdtük, tehát először a termosztatikus szelepeket szereltettük föl valamennyi, lakásonként hét fűtőtestre, itt-ott radiátort is kellett cserélni. Utána láttunk hozzá a kazánok telepítéséhez, társasházunk mindhárom lépcsőházába egyet-egyet.

- Hogy sikerült rábeszélni az embereket?

- Ez volt a legnehezebb, meggyőzni az embereket, erre ráment egy év. Sok lakógyűlést szerveztem, ahová természetesen a 24 lakóból csak négy vagy öt jött el. Nagy beruházásról volt szó, a döntéshez 4/5-ös többség kellett, de nem a jelenlévő, hanem az összes lakó 4/5-ének kell egyetértenie. Előbb írtam néhány tájékoztató levelet, azután elkezdtem házalni, legalább négyszer voltam minden lakásban. Válaszoltam a kérdésekre, meggyőztem őket, és kidolgoztam az írásban szavazás lehetőségét. Sikerült.

- Mennyibe került a beruházás?

- 15 millió forintba, három lépcsőházban 24 lakást érint. Öt év alatt térül meg. Kértem és kaptam ajánlatot, meleg víz vonatkozásában, napkollektorokra is, de ez három-négy évvel meghosszabbította volna a megtérülési időt.

- Hogyan oldották meg a finanszírozást, hiszen valószínűleg nem mindenki tudott beszállni 600 ezer forinttal?

- Teljes mértékben hitelből finanszíroztuk. Kerestem természetesen a pályázati alkalmakat is, de eddig a leválásra nem volt ilyen lehetőség. Mindegyik megkeresett kivitelezőnek volt finanszírozó partnere, a kiválasztott kivitelező is „hozta” ezt a lehetőséget. A konstrukció lényege: a törlesztés és a fűtés + melegvíz előállításának költsége öt évig ugyanakkora összeg lesz, mint a jelenleg a VSz. Zrt-nek fizetett díj, ráadásul senki lakását nem kellett semmivel, így jelzáloggal sem megterhelni. Öt év után már miénk marad a megtakarítás. Egy-egy kazán gázfogyasztását a fűtőtestekre szerelt költségosztók alapján számoljuk el a lépcsőházban lévő lakások között.

- Mint Ön is elmondta, óriási veszéllyel jár a VSz. Zrt. számára, ha beindul egy ilyen folyamat, hiszen egyrészt a „fix” költségek, pl. a fűtők és a karbantartók bére ettől nem csökken, csak kevesebb lakónak kell az alapdíjban kifizetni, másrészt nyilván a fizetőképes lakók „szállnak ki” és arányaiban, százalékban, egyre több lesz a nem vagy nehezen fizető. Tovább drágulhat tehát a távhő, ami gyorsíthatja a most, Önök által elkezdett folyamatot. Ön szerint mit kell, inkább kellett volna a VSz. Zrt-nek tennie ez ellen?

- Személyesen is tájékoztattam a vezérigazgató urat szándékainkról, ő azt mondta, komoly fejlesztések lesznek a Fűtőműben. Ebben az esetben szerintem legalább a lakásokon belüli költségosztók kiépítését föl kellett volna vállalniuk.

- A vezérigazgató úr benyújtotta az önkormányzatnak idei I. féléves mérlegüket, eszerint a Fűtőmű vesztesége ebben az időszakban 53 millió forint, nem hogy szabad forrásuk lenne.

- Ha itt komoly fejlesztések lesznek, pl. hálózat-felújítás, ami elkerülhetetlen, ki fogja visszafizetni az ezek finanszírozására felvett hiteleket?

- Mit szólnak a szomszédok az önök nagy lépéséhez?

- Terjed a híre, már többen megkerestek.ujszentendreihirlap.hu

© 2018, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «