Elindul az elektronikus civil adatbázis

-

Indul az elektronikus civil adatbázis, amelyben bárki kereshet a magyarországi társadalmi szervezetek és alapítványok hatályos adatai között - jelentette be közös keddi sajtótájékoztatóján Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke, valamint Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

Az elektronikus jegyzék létrehozásának egyik fő célja az volt, hogy kontrollálhatóak legyenek ezek a szervezetek, hiszen évente 300-500 milliárd forinttal gazdálkodnak - közölte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

Lomnici Zoltán arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy ennek az összegnek döntő hányadát a megközelítőleg 77 ezer nyilvántartásba vett társadalmi szervezetnek és alapítványnak csupán öt százaléka jegyzi. Hozzátette: az igazi megoldás ezért az lesz, ha ezeknek a gazdasági szempontból legjelentősebb szervezeteknek is lesz egy különálló megbízható adatbázisa.

A mostani listán, amelyet az OIT hivatala működtet és naponta frissít, az érdeklődő megtalálhatja többek közt a keresett szervezet nevét, székhelyét, típusát és nyilvántartási számát. Nagyon gyorsan fejlődik a civil szféra, amely lefedi az élet szinte minden területét, ezért is volt szükség egy ilyen jellegű oldalra - fűzte hozzá Simon Gábor államtitkár.

A fejlesztés a bíróságok részéről e lista elkészültével nem áll meg, ugyanis tervezik az elektronikus nyilvántartásba vétel és változás-bejegyzés lehetőségének megteremtését is. Az országos civil adatbázis a bíróságok központi honlapjáról a birosag.hu oldalról érhető el.mti.hu, hvg.hu

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «