Megint Feltámadás közeleg

Tiringer Tündi -

Megint Feltámadás közeleg. A helyszín ugyanaz, mint tavaly: állok az ablakban, mert a csatazaj odavonz. Nyugtalanság van ebben a kamaszbőgésben, kiráz a hideg tőle, összeráncolom a homlokom. Előbb megjegyzem, csak gyerekek, és otthagyom őket, utóbb olyan jelenetnek leszek tanúja, amelyet nehezen felejtek majd el.

Vékonyka „aligtizen” kislányok, cigarettával a kezükben keringenek egymás és a romok között. A rózsaszín kardigános talán még tizenkettő sincsen. Borzalmas hangon üvöltenek hozzá, mintha csak így lehetne felhívni a fiúk figyelmét, tágra nyílt szemekkel hallgatom, nem akarom elhinni, hogy egy ekkora, apró lánykából ilyen félresikerült „edit piafos” hang törhet elő. Pedig jobb, ha elhiszem.

Őrült keringésükre, viháncolásukra újabb srácok kerülnek elő, de itt még mosolygok; helyüket nem találó kamaszoknak nézem őket - az én fiaim is hamarosan ilyenek lesznek, gondolom.

Aztán befelhősödik a márciusi kék ég: két tizenhat év körüli, már félig-meddig férfikezdemény kerül elő, két AK 47-es utánzattal a vállán. Megdöbbenek. Tavaly még fából volt a fegyver, és kisiskolások szaladgáltak vele, ezek a mostaniak valódi másolatok - még lőnek is, hogy mit, azt csak a gazdáik tudják.

Pillanatok alatt szétverik a kamaszbandát. Egy kicsike fiút elkapatnak a tizenkét évesekkel, lefogatják, lőnek rá. A gyerek a gyomrát szorítva vinnyog és elmenekül. Moccanni sem tudok a szabályos kivégzés láttán. Felhívom a férjemet, érzem, hogy pánikba estem. Ő azt ajánlja, fotózzam le őket.

Végre megmozdulnak zsibbadt végtagjaim, hozom a gépet, exponálok és fotózok. Ahogy villan a vaku, a srácok százfelé szaladnak. Úgy látszik, nagyon is tisztában voltak azzal, hogy az ablak mögül figyelem őket - a produkció megint nekünk, felnőtteknek szól, csak sokkal nagyobb erővel nekilendülve, valahogy veszélyesebben, gyomorforgatóbban.

Már nem akarok itt élni, a lakótelepen, egyre kevésbé érzem magam jól. Eltűnt a varázsa, minden tekintetben. De, ha én megszököm, akkor ki ír róluk cikket, Feltámadás előtt, ebben a furcsa márciusban, megint?tiringer.hu

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «