A sport többre képes!

Nemzetek Közötti Sportkommunikációs Tábor

Kovács Ferenc -

A sportról többségünknek a testmozgás, az egészséges életmód, a nemes vetélkedés jut az eszébe. A sport azonban ennél sokkal több! A sport egy olyan kommunikációs csatorna, amely szociális, vallási, nemzeti és etnikai különbségeket képes áthidalni, ha kell országhatárokon átívelve! Ennek voltunk tanúi a szerbiai Szabadkán, ahol december 14-e és 16-a között, a Chance For Stability alapítvány és a szabadkai Klub 21 egyesület rendezésében részt vettünk a Kultúrák, Konfliktusok, Fiatalok elnevezésű multietnikai sportkommunikációs táborban. A 150 résztvevő, többségében gyermek, öt nemzet fiai, látszatra nagyon különböznek egymástól. Más nyelvet beszélnek, más a vallásuk, más a szociális helyzetük, mások a szokásaik, más kultúrkörben nevelkedtek, egy dologban találtak közös érdeklődést ez a labda! Szerbek, Horvátok, Magyarok, Romák, Albánok, először csak félénken egymást méregetve játszottak, majd belemelegedtek a ping-pongba, kosárlabdába, és egyből eltűntek a különbségek! Mérkőzések sorozatát játszották le a gyerekek a legnagyobb egyetértésben egy hangos szó nélkül.

Apáitok háborúztak, ti inkább kosárlabdázzatok! hangzik az egyik jelmondatunk. A XX század véres sokszor teljesen értelmetlen konfliktusai után ideje elkezdeni a "békét". Mi felnőttek már el vagyunk rontva, megannyi sérelem és előítélet terhel minket, ezért a gyerekeket kell "megszelídíteni", mert akinek van egy szerb barátja, az már egészen máshogy gondol a Szerbekre, és ez oda vissza minden nemzetre igaz. Nem vagyunk egyformák, de ha toleranciával kezeljük a másikat, tiszteletben tartjuk a másik nép szokásait, akkor a következő generációra egy lényegesen jobb, nyugodtabb, boldogabb élet vár! Gondoljunk csak Szentendre múltjára! Az itt élő népek nem mindig szerették egymást, de ennek ellenére együttműködtek, tisztán gazdasági alapon és a város felvirágzott, minden polgárának jobb életet biztosítva. Talán ez lehet a jövő, a határok déli irányban is hamarosan megszűnnek, ezek a gyerekek bizonyosan megérik azt a pillanatot. Ismét fellendülhet a gazdasági együttműködés mindnyájunknak jobb életet biztosítva, a közös gazdasági érdek pedig kifogja a gyűlölködés szelét a vitorlákból!

Kifejezetten jó volt nézni a különböző gyereket, ahogy együtt játszanak, hihetetlen dolgokat láttunk! Egy jómódú szentendrei magyar fiú a mérkőzések szünetében négy kis koromfekete szerbiai roma poronttyal táncolt (break dance). A Szentendrei Kosárlabda SE kadett csapata a veterniki Roling kosárlabdázóival mérkőzött. Veternik Újvidék elővárosa lakosai a horvátországi és boszniai háború poklából menekült szerb családok. Játékvezető nélkül folyt a meccs, egy hangos szó, nem volt! Szülők, felnőttek hiányában nem voltak ellentétek, feszültségek, csak játszani, ismerkedni, barátkozni vágyó gyerekeket láttunk, akik nagyon jól érezték magukat, a hajnali kettőig tartó bulin.

Vajdasági magyarként, úgy gondolom, hogy nekünk, két különböző kultúrát magunkban hordozó embereknek, kötelességünk vállalni a katalizátor szerepét, mert mi a nyelvismereten túl mindkét nép lelkét is értjük! Ezért is vállaltam a Klub 21 Egyesület felkérését a Szentendrei Kosárlabda SE elnökeként és vezettem fiatal kosárlabdázóinkat már sokadszor a délszláv térségbe. A kosárlabda tudásunk fejlődésén túl utazó nagykövetekként diplomáciai missziót is teljesítünk, példamutató fegyelmünkkel és kemény munkával már többször felhívtuk magunkra a kosárlabdához nagyon is értő szerb közvélemény figyelmét.

Szentendre szimbolikus hely, a szerb és a magyar nép történelmének közös pontja, a megbékélés ideális helyszíne. Talán egyszer majd mi is rendezhetünk valami hasonlót!

(A szerző a Szentendrei Kosárlabda Sport Egyesület elnöke.)

szentendre.helyhir.hu

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «