NBA kosarasok Szentendrén

And1 - "és még egy"

Jakab Péter -

A történet még 1993-ban kezdődött, amikor Seth Berger, Jay Coen Gilbert és Tom Austin megalapították a céget. A név And1 lett, ami egy kosaras kifejezés: amikor a játékost dobás közben faultolják, és a dobás sikeres, a játékvezető megadja a pontot, "és egy" büntetődobást ítél. "És egy", azaz angolul "and 1". A cég a kezdetektől fogva az utcai játékosoknak akart ruhákat gyártani, például úgynevezett "trashtalk" pólókat. Trashtalknak nevezik a kosárlabdában, ha játék közben a szövegeléseddel zavarod az ellenfelet. Azonban az And1 több mint egyszerű sportszergyártó. Valóságos forradalmat indított el a kosárlabdában, melynek szüleménye a sok mixtape, ahonnan temérdek tehetséges játékos került elő.

Az And1 Mixtape Tour csapata 2007 október 7-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában, de előtte meglátogatták Szentendrén a Barcsay Jenő Általános Iskolát, ahol bemutatót tartottak és játszottak több szentendrei gyerekkel is. A látogatás a [Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesületének] volt köszönhető, mert a túra szervezője ezt az egyesületet kereste meg ezzel a lehetőséggel. A játékosok nagy része az utcán nőtt fel, ott streetballozott, és később került be a nagy csapatokhoz. Miután a MÉSE célja is az, hogy a fiatalok ne az utcán lődörögjenek haszontalanul, hanem ezt az időt sporttal töltsék el, a cél közös volt, így sikerült összehozni a megismételhetetlen látogatást. Sajnos az ideális időpontban, péntek este a kosarasok nem értek rá, mert folyamatosan úton vannak, így a szerda délelőtt lett kijelölve a bemutatónak és tv felvételnek. A játékosok Japánból Los-Angelesen keresztül San Francisco-ból érkeztek előző este, majd a reggeli tv szereplés után jöttek el hozzánk. Első pillanatban úgy tűnt, hogy nem nagyon akarnak megmozdulni, mert nagyon fáradtak voltak. Viszont abban a pillanatban, ahogy labda került a kezükbe és jöttek a gyerekek játszani, pillanatok alatt olyan jó kedvűen trükköztek, hogy élmény volt nézni őket. Később az autogram kérők tömege szorította a játékosokat a sarokba, és a következő érkező tv-stábnak már nem is akartak mutatni semmit. De a gyerekek ostromának, akik játszani akartak velük nem tudtak ellenállni, és újabb fél órát játszottak nagy örömmel.

Ahogy az And1-idézettel kezdtem, sajnos úgy nem tudom befejezni, mert nem valószínű, hogy "és még egy"-szer NBA-ből érkező kosárlabda játékosok jönnének el a városba, de azt hiszem jó reklámja volt ez a program a sportnak, és remélem minél többen jelentkeznek kosarazni, vagy választanak más sportot!

Addig is mindenkit szeretettel várunk péntek esténként a Barcsay Jenő Általános Iskolába az Éjszakai Sportbajnokságra, ahol pingpongozhatnak, kosarazhatnak, csocsózhatnak, biliárdozhatnak a betérők.

A szerző a MÉSE elnöke.

holdsugar.hu

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «