Belvárosi problémák

Mozsgai Endre -

Ma délután három órától az Önkormányzat Jogi, Igazgatási és Ügyrendi Bizottsága egyeztető megbeszélést hívott össze az ifjúsággal összefüggő alkohol és drogproblémák, valamint a Belvárosban hétvégi estéken tapasztalható állapotokkal kapcsolatban.

Dr. Dragon Pál bizottsági elnök úr bevezetője után Mozsgai Endre, a Polgárőrség Szentendre elnöke mondta el a vitaindítót. A rendőrök mellett mi polgárőrök vállaljuk fel a legtöbb konfliktust a rendbontókkal, mi vagyunk kint legtöbbet az érintett területeken. A különböző problémás eseteket részben személyes ismeretségeken alapuló baráti figyelmeztető beszélgetéssel meg tudjuk oldani. Ahol erre nincs mód, ott is elbeszélgetéssel kezdjük a rendbontók, hangoskodó megfékezését, de persze gyakran kell rendőrt is hívnunk.

A január nyolcadikai Családvédelmi Munkacsoport ülésen elhangzottak alapján előzőleg a bizottság elnökét [levélben tájékoztattuk] az általunk látott problémákról.

Felvetettük, hogy a rendrakás kezdődjön az útburkolati jelek és a közlekedési táblák rendberakásával, pótlásával. Ez alapján lehet ugyanis a környezetet formailag rendbe tenni, a szabálytalanul közlekedőket és parkolókat figyelmeztetni, megbüntetni. Ezzel egyidőben szükség van a polgárőrökkel közösen olyan rendőri vagy közterület felügyelői jelenlétre az éjszakai időszakban (!), akik a hatósági jogkört igénylő esetekben eljárnak.

A mai ülésen a Bizottság tagjai mellett néhány képviselő, az alpolgármester úr, néhány iskola képviselője, igazgatója, szórakozóhelyek tulajdonosai, egy közterület felügyelő, néhány más rokon terület érdeklődői és mi, polgárőrök voltunk jelen. A rendőrök sajnos nem. Az iskolák képviselői a Móricz Zsigmond Gimnázium kivételével nem támogatták az ötletet, hogy egy-egy tekintélyt élvező tanár időnként csatlakozzon egy péntek esti polgárőr járőrhöz. Arra hivatkoztak, hogy kevés a férfi tanerő, hogy nincs joguk az iskolán kívül beleszólni a tanulók életébe, hogy ezt csak önként lehetne csinálni, hogy amúgy is van elég dolguk. Igaz. Mi is önként tesszük amit teszünk, mi is csak állampolgári jogon cselekszünk. Mi is dolgozunk vagy tanulunk, nekünk is van családunk! Mégis megtesszük, hogy nagyobb rend legyen a városban, a lakókörnyezetünkben!

Nem jog kell elsősorban, hanem tenni akarás! Nem kell feltétlenül férfi tanerő a járőrautóba, önként jöhet egy stramm tanárnő is, hiszen nagyon elvétve fajulnak fizikai tettlegességig a dolgok. Nem kell negyven emberrel birkóznia az utcasarkon senkinek! Polgárőrként évek alatt több tízezer órát szolgálatban töltöttünk a közterületeken. Tudjuk, mikor lehet és kell beavatkozni önállóan a dolgok rossz felé fordulása esetén és tudjuk, hogy mikor kell inkább rendőrt hívni.

A lényeg, hogy ismét nem született megoldás. Megint elment a beszélgetés más irányba, mint az eredeti szándék volt. Ennek következtében akkor a polgárőrség úgy fog dolgozni, mint eddig. Önként, ingyen, jórészt egyedül.

polgarorseg.szentendre.hu

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «