A Mi Díszpolgárunk 2007.

Kovár Gyula -

Kovár Gyula: - Valami egészen különleges dolog történt 2006-ban Szentendrén: alternatív díszpolgár-díjat adtak át. Így volt?
Kertész Péter: - Igen, csak nem alternatív. Nagyon ügyeltünk arra, hogy ez a nem túl egyértelmű, és bizonyos értelemben lejáratott kifejezés kerüljön el a cím elől. Szentendrén van egy bevett gyakorlat, és nem csak itt, más városokban is, hogy arra érdemes polgároknak díszpolgári címet adományoznak.

Kovár Gyula: - Évente egyet.
Kertész Péter: - Pro Urbe díjat többet is adnak egy évben Szentendrén, de díszpolgári címet csak egyet. Azt gondolná az ember, hogy egy ilyen városban, ahol számos kitűnő ember él, óriási a szürkeállomány, gondosan megválogatják, hogy ki az igazán érdemes erre. Ehhez képest az a kialakult gyakorlat - önkormányzati rendelet szabályozza - hogy miután időben meghirdetik, a városi újságban közzéteszik, lehet ajánlásokat tenni mindenféle városi kitüntetésre, hogy ki legyen a díszpolgár, ki kapjon díjat kultúráért, közbiztonságért, ki legyen a város tisztes iparosa stb. A szabályozás úgy szól, hogy húsz polgár tehet ajánlást egy-egy rangos városi kitüntetésre, és ugyanakkor egy képviselő is ajánlhat bárkit díszpolgárnak, vagy mondjuk Pro Urbe díjra. Egyfajta tisztesség azt diktálná, hogy a képviselők önmérsékletet tanúsítanak, hogy legalább ezen a szinten valamifajta civil kurázsi jelenjen meg a városi közgondolkodásban, de az utóbbi időben a képviselők nem fogják vissza magukat, és eléggé egyértelmű politikai indíttatásból nekik megfelelő embereket ajánlanak díszpolgárnak és ilyen helyzetben egy képviselő annulál húsz adófizető polgárt.

Kovár Gyula: - Ti hányan döntöttetek?
Kertész Péter: - Mi semmilyen szervezeti formát nem hoztunk létre, és soha nem állunk elő ezzel az idézőjelben alternatív elképzeléssel, ha a dolgok normálisan alakulnak. Az előzményhez tartozik, hogy a 2006-os díszpolgári címet úgy volt, hogy Perjéssy Barnabás kapja, aki 35 év után nyugállományba vonult. Barnabásról - gyakorlatilag első munkahelye volt - Szentendrén elég sokan tudják, hogy a Szentendrei Nyár és a Szentendrei Teátrum elválaszthatatlanok az ő nevétől. Húsz szentendrei polgár terjesztette fel a helyi törvényi szabályozásnak megfelelően, hogy megkapja ezt a megtisztelő címet. Ehhez képest időközben jött egy párhuzamos javaslat, Farkas Ádám kitűnő művészt - aki kevéssel előtte köszönt le a Képzőművészeti Egyetem rektori címéről - is javasolta valaki, egy, azaz egy képviselő természetesen, és ki lehet találni a döntést, hogy a jobboldali többségű képviselő-testület az ő díszpolgársága mellett döntött.

Kovár Gyula: - Ami nem baj, tegyük hozzá.
Kertész Péter: - Természetesen nem baj, akkor, hogyha az ő esetében lenne valami apropó. Teszem azt 60 vagy 70 éves. Ő idén is megkaphatná, de ez akkor történt, amikor Perjéssy Barnabás, akinek, mint említettem, a neve elválaszthatatlan az elmúlt 35 évben a Szentendrei Teátrumtól és a Szentendrei Nyártól, nem kandidált volna ugyanekkor. Amikor híre ment a testület döntésének, ami finoman fogalmazva is egy elég csúnya dolog, gondoltam, kellene valami civil kitüntetés-félét kitalálni, amit a lakosság adna, ahol egy embernek a szava annyit ér, mint egy másik emberé, és egy képviselő szava nem annulál húsz választópolgárét. Ez az ötlet abban a körben, ahol tájékozódtam, egyértelmű támogatásban részesült. Maga az aktus, szeptember 26-án volt a Barlangban, az előkészületek elmondhatatlanul konspiratív és titkolódzós módon történtek, Barnabás gyakorlatilag úgy lett odacsábítva, fogalma nem volt, hogy miért kellett neki éppen akkor odamenni. Akkor már ott volt legalább 200-250 mindenféle szentendrei ember. A szentendrei művelődési intézményeknek minden ágazata, a néptáncosoktól kezdve a Vujicsics Együttesig. Teljes volt az egyetértés mindenki részéről, hogy egy érdemes férfiú, aki ráadásul igen érzékeny, sérülékeny lelkületű ember, mentes mindenféle manírtól, részesült A Mi Díszpolgárunk elismerésben. Én nem nyilatkozhatok helyette, de azt gondolom, hogy Perjéssy Barnabás talán még jobban örült ennek, mintha az "igazit" kapta volna meg.

Kovár Gyula: - Reménykedjünk, hogy még talán megkapja.
Kertész Péter: - Ezt szokás mondani, ehhez képest adtak neki egy ilyen tizenkettő egy tucat kitüntetést, amit akárki kaphat.
Elmondanám még, hogy az Oklevél szövegét én bátorkodtam írni, többen olvasták, az észrevételeket átvezettük, Kemény Zoltán grafikusművész tipografizálta, a Vincze Műhelyben került merített papírra, végül Nagy Sándor képkeretező műhelyében öltött végső formát. Ez már önmagában egy civil produkció.
Ez után született az ötlet, ugyanebben a körben, hogy folytatnánk, amit elkezdtünk. Kizárólag olyan teljesítményt honorálnánk, amely ténylegesen valamilyen maradandó értéke lehet a városnak. Szentendrén fantasztikus mennyiségű szürkeállomány van, olyan embereket kutatnánk fel, akik a városért cselekszenek, vagy elviszik a hírét ennek a településnek, amellyel kapcsolatban én egyre ambivalensebb vagyok. Az előzmények ismeretében... például volt egy ilyen háttérmegállapodás, hogy Maholányi Pál, aki érdemeket szerzett a patak tisztába tételénél, vagy Blankenstein plébános úr legyen díszpolgár. Végül is előbb Blankenstein plébános úr - én önmagában nem helyeslem, hogy világi kitüntetéseket adnak egyházi személyiségeknek -, majd rákövetkezőre Maholányi Pál kapta meg.

Kovár Gyula: - De most maradjunk a díszpolgári címnél. Van jelölt 2007-re is?
Kertész Péter: - A díj átadása lehetőség szerint időben közel történik majd augusztus huszadikához, amikor a város is átadja a maga kitüntetéseit, hogy a nyilvánosság úgy szerezzen tudomást róla, hogy van egy ilyen, meg egy olyan megoldás. Erre az évre van már emberünk, akit természetesen nem nevezek meg, annyit mondhatok, hogy kitűnő képességű, rendkívül szerény, nemzetközileg ismert, mondhatni jó értelemben, hogy egy abszolút apolitikus emberről van szó...

Kovár Gyula: - Akkor nem rólam van szó... :)
Kertész Péter: - Te még nem kerültél a látókörünkbe... én 70 éves leszek ezen a nyáron, mondd, hogy élek még hat évet, nyolcat... még ebbe a nyolcba nem vagy benne :)

Kovár Gyula: - Köszönöm, hogy minderről tájékoztattad az Endre Tévé nézőit, és ha addig nem, találkozzunk a díjátadáson.
Kertész Péter: - A Mi Díszpolgárunk díjátadásán.

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «