Megújult az Ólomkatona kiállítás

-

A kiállítás játék, s egyben történeti szemléltetés is. Erre a lehetőségre jött rá Homoki Gyula magángyűjtő, akinek 2000 ólomkatonája már bejárta Magyarország különböző múzeumait, illetve kiállítási helyeit. "Hadseregével" élményt szerez az óvodásoknak, de látható történelmet közvetít a felső tagozatos diákoknak, valamint a gimnazistáknak is.

A tárlat csataképei az Árpádkor harcaitól az 1848-49-es szabadságharcig követik történelmünket. Megjelennek a honfoglaló magyarok, II. András keresztes lovagjai, az Anjou kor lovagjai zászlóikkal, de elénk lépnek Mátyás Fekete seregének harcosai, a törökkor végvári vitézei, a hódító török janicsárok és a velük viaskodó magyar várvédők is.

Terepasztalon nagyobb csataképben egy középkori várostrom látható. A puskaport még nem találták fel, a támadók kőhajító faltörőkkel, nyilazó harcosokkal ostromolják a várat, melyet el akarnak foglalni. Kuruc és labanc harcosok küzdenek, találkozunk Mária Terézia korának hadseregével, illetve megjelenik maga a királynő is. Magyar huszárok, nemzetőrök, székely határőrök és a szabadságharc különböző hadtestének egységei fogadják a látogatót.

Bem apó, Damjanich tábornok, valamint Petőfi alakját is megformálta a gondos gyűjtő. Részletes terepasztalon jelenik meg a napóleoni korszak vesztes győri csatája 1809-ből. A rosszul felszerelt magyar nemesi felkelőknek még esélyük sem volt a győzelemre a háromszoros túlerőben megjelenő fegyelmezett francia hadsereggel szemben.

A gyűjtő különösen részletesen állítja elénk az 1848-49. évi szabadságharc eseményeit, megemlékezik az első győztes csata, a Pákozd-Sukoró térségében vívott ütközet katonáiról is, amit különös szeretettel ajánlunk ifjú látogatóink figyelmébe.

Homoki Gyula hosszas évek munkájával, gondos kézi festéssel alakította ki "ólomhadseregét". A szentendrei Népművészetek Házában megtekinthető kiállítása bővíti a látogató diákok látókörét, gondolkodásra késztet, kiváló szemléltető anyagot nyújt az általános- és középiskolai történelem- oktatáshoz. A nagyobb méretű figurákkal, sajátos munkamódszerével bemutatja a katonai egyenruhák pontos, finomabb részleteit is.

A Ferenczy Múzeum támogatásával készített új terepasztalon a római kori Pannónia határát védő, a mai Szentendre területén a második század első felében épült Ulcisia Castra katonai tábor egy részletét láthatjuk. A jellegzetes patkó alakú kaputornyok és legyező formájú sarokbástya elé kivonult római légiósok - köztük a castrum helyőrségét képező szír íjászok - próbálják megakadályozni a támadó barbárok betörését Pannónia területére.

[Homoki Gyula, ólomkatona kiállítás, ólomkatonák, Szentendre, Népművészetek Háza]

pmmi.hu

© 2018, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «