Civilek a halak ellen?

Jakab Péter -

Avagy, mi a helyzet az NCA Közép-magyarországi Regionális Kollégiuma, 2005. évi első körös pályázati eredmény hirdetése után?

A cikk írója a Szentendrei Polgármesteri Hivatalban ifjúsági, civil és sportreferensként dolgozik, a Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesület, a Párbaj Vívó Club, a Szentendrei Waldorf Alapítvány elnöke, a Szentendre Sportjáért Közalapítvány kuratóriumának tagja, a Pilis-Dunakanyar Waldorf Egyesület alapítója, kuratóriumának tagja, a 2004. évben az NCA választásokon a MÉSE elektora, és 2004-ben a Mobilitás Pályázati Igazgatósága pályázati szakértője. Nem oknyomozó újságíró!

A Nemzeti Civil Alapprogram:
"Az Országgyűlés 2003. június 23-án fogadta el a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló 2003. évi L. törvényt, melynek fő célja a civil szervezetek pályázati támogatások útján történő támogatásával azok működésének megerősítése, a civil szektor fejlődésének elősegítése.
A támogatási összegek felosztásáról a civil szervezetek képviselői közül választott kollégiumok döntenek. A támogatási rendszer működésének alapelveit az Alapprogram elvi irányító testülete, a szintén civil képviselők többségéből álló Tanács határozza meg.
Az NCA rendszerének újdonsága az állami befolyástól mentes, civil szervezetek általi döntéshozatal. A pályázó szervezetek biztosak lehetnek benne, hogy pályázatukat az általuk választott testületi tagok bírálják el, így a civil szervezetek gyakorlatilag saját maguk döntenek a rendelkezésre álló pénz szétosztásáról."
(Az NCA honlapjáról)


A Nemzeti Civil Alapprogram nem lenne rossz elképzelés, hiszen az állampolgárok 1%-os felajánlásának összegét, ebben az évben 7 milliárd forintot oszthat(ott) ki az erre jogosult szervezet. Ha az ország lakói többen gondolják úgy, hogy az adójuk 1%-t valamire felajánlják, akkor ez az összeg nőhet, tehát ha erősödik a civil élet Magyarországon, akkor automatikusan több fordítódik rá államilag is. Annak idején úgy gondolták a törvényhozók, hogy ezt a pénzösszeget a civileknek a civilek osszák ki. Ez abszolút tisztességes elképzelés volt, de arra nem számítottak, hogy azok az emberek akik bekerültek egy egyébként elég bonyolult választási procedúra után a különböző kollégiumokba és tanácsokba nem szakemberek ezen a téren. Nyilván a saját kisebb-nagyobb civil területén érhettek el sikereket és akár híresek is lehettek, de azt hiszem erre a területre független szakemberek lettek volna szükségesek.

Amiért elkezdtem ezzel az üggyel foglalkozni annak az az oka, megjelent végre a pályázati eredményeket bemutató lista. Arról most nem beszélek, hogy ez az a támogatás, aminek a 2005.évi működési költségeket kellett volna fedeznie és ehhez képest most jelent meg a honlapjukon október 27-én, ami azt jelenti, hogy a szerződés kötés csak ezután kezdődhet meg. Tehát visszatérve a szakértelemre, szeretném néhány érdekes dologra felhívni a figyelmet. Amit leírok az a mindenki által hozzáférhető www.nca.hu oldalról való, tehát teljesen nyilvános.

A szentendrei civilek idén jobban pályáztak mint tavaly, hiszen ebben a kategóriában 21 nyertes pályázó volt. Ami az érdekes ebben, hogy közülük 5 szervezetről még nem is hallottam. Ez persze lehet az én egyéni problémám és hibám, de évente tartunk a polgármesteri hivatalban civil fórumot, a listát mindig aktualizálom, de ezeknek az egyesületeknek a neve ez idáig nem bukkant még fel és a programjaikkal sem jelentkeztek.

Természetesen a következő példákban a szervezetek neve nem fog megjelenni, mert nem az a lényeg, hogy ki mennyit kapott támogatásként, hanem, hogy biztos, hogy szakemberek voltak aki erről döntöttek?

A megismertetett esetekben megpróbálok összehasonlítható dolgokat egymás mellé rakni, mert ugye egy almát nehéz a banánnal összemérni, de egy jonatánt egy stark-kal már könnyebb. De azért abszolút értékben is elvégzek egy összevetést és itt kerülnek elő a halak!

Hogy lehet az, hogy ugyanannyi támogatást kap (a minimálisat) két ugyanolyan programot szervező két szervezet, amikor az egyik egy 24.000 fős városban teszi ezt 5 éve, a másik pedig egy 1.500 fős faluban 2 éve.

Hogy lehet az, hogy ugyanannyi támogatást kap egy önkormányzati fenntartásban lévő gimnázium támogatására létrejött alapítvány, mint egy önkormányzati feladatot átvállaló és óvodát fenntartó alapítvány.

Egy fontos megjegyzés a kérhető támogatás mértékéről: Minden szervezet annyi támogatást kérhet, amennyit az előző évben működött. Ez az adóbevallásból egyszerűen kinézhető, és ez az összeg kerül be egy táblázatba, ahonnan a maximálisan kérhető támogatás kinézhető. Ez azért fontos, mert a beadott pályázatban azonnal megjelenik egy olyan összeg, amiből kiderül, hogy a szervezet milyen szinten működött az előző évben. Tehát lehet, hogy a külső, nem szakértő szemlélő azt mondja, hogy egy gimnázium komolyabb támogatást kaphatna mint egy óvoda, de a kért összegekből megállapítható, hogy az óvodát fenntartó alapítvány ténylegesen a támogatásból "él", míg a másik alapítvány besegíthet a gimnázium programjaiba, de ha nem kap támogatást nem áll meg az élet.

És most egy nagyon csúnya összehasonlítás következik, egy kiló almát és egy kiló halat fogok összemérni: Megnéztem 2 pályázati csoportot akik nagyjából azonos mennyiségű pályázatot adtak be. Az egyik csoport, jelzem kicsit elfogult vagyok, egy olyan társaság akik egyfajta pedagógiájú nevelési rendszerben működtetnek óvodát és iskolát. Feladatot vállalnak át az önkormányzatoktól, az államtól, és nem a saját szórakozásuk miatt hoztak létre egyesületeket illetve alapítványokat. Az érintett gyerekek, családok száma több ezerre tekinthető ebben a témában. Konkrétan 18 pályázatot támogatott ez a kollégium 4.450.000,- forint értékben A részükről kérhető, illetve igényelt támogatás 63.962.064,- forint volt. Közülük 11 pályázó a minimális 200.000,- forintot kapta, a maradék osztozott a fennmaradó összegen 3-500.000,- forintig.

A másik vizsgált pályázati csoport a különböző horgász egyesületek szervezetei voltak akik 25 pályázatot adtak be, az igényük 68.519.496,- forint volt és ők nyertek 29.250.000,- forintot! Természetesen voltak itt is akik keveset nyertek, de olyan keveset alig mint az oktatással foglalkozó egyesületek. Sőt érdekes módon valahogy a Duna déli szakaszára összpontosultak a nagyobb nyeremények, de a legérdekesebb, hogy egy 7.000.000,- forintos igényre 6.500.000,- forintot szavazott meg a kollégium. Pontosan tudom, hogy a civil társadalomban ennek a rétegnek is nagyon komoly szerepe van és mindkét csoport fontos az országnak. De tudja valaki, hogy ki a képviselője ez utóbbi szervezetnek? Hát az említett kollégium vezetője, akinek a nevét leírom: dr. Molnár Pál, NCA Közép-magyarországi Regionális Kollégiumának elnöke

És eddig a pontig bárki bármit meg tudott volna magyarázni nekem, mert elhiszem, hogy sok pályázó van, kevés a pénz, kezdeti gyermekbetegségekkel küzd az NCA, és majd később szebb és jó lesz minden, de ez után úgy gondolom nem jó ötlet volt ezeket a civil "szakembereket" a pénzeszsák közelébe engedni, mert telhetetleneknek bizonyultak.

Nyilván sok hasonló történet derülhetne ki az NCA hosszú 1 éves működéséről, én csak a saját érintettségi körömben néztem szét.

Egyébként nem horgászom, és a halaknak drukkolok!

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «