Minden héten a péntek - 11let

-

A Tizenegylet Ifjúsági Egyesület 1999 októberében alakult Szentendrén. Az Egyesületet tizenegy fiatal hozta létre, innen az elnevezés.
[Alapító okirata] szerint alapvetően érdekképviseleti, szociális, kulturális céllal alakult meg. Felvállalja, hogy segíti a fiatal és ifjú korosztály helyi érdekeinek a feltárását, közvetítését, képviseletét, szerepet vállal a szabadidő megszervezésében, oktatási és kulturális programok szervezésében elsősorban Szentendrén és a Dunakanyar-Pilis kistérségben. Célja az arra rászoruló fiatalok részére tanácsadás nyújtása, az e kérdéskört tárgyaló, bemutató képzés, előadás szervezése, kiadványok megjelenítése és terjesztése.

Az Egyesület a mindenki által Barlangként ismert pinceklubban tartja heti rendszerességgel összejöveteleit 17:00-től 24:00-ig. A Barlang péntek- és szombat esténként, hat órára Eleven Pont Ifjúsági Házzá alakul. (Az Egyesület vendége volt - akkor még a Dalmát Pincében - 2001. szeptemberében Göncz Árpád.)

"A Tizenegylet Ifjúsági Egyesület a szentendrei és a környékén élő fiatalok részére újfajta szórakozási szabadidő-eltöltési lehetőséget kínál az Eleven Pontban. Ingyenesen nyújtunk információkat, tanácsadást, meghívunk teára és zsíros kenyérre. Koncertjeinkre alacsony belépődíjat szedünk. Várunk, ha unatkozol, nem tudod, mit csinálj. Ha egyedül vagy - vagy ha nem vagy egyedül, de nincs hol leülnötök. Ha a problémádat nem tudod kivel megbeszélni, és nem találsz egyedül megoldást. Ha szeretnél valamit csinálni, de nincs hol. Ha egy helyet keresel, ahol van kivel beszélgetni, ahol jól érzed magad. Ha kitaláltál valamit, és szeretnéd megvalósítani. Ha mindig is szerettél volna egy olyan helyet, ahol a programot Te alakíthatod. Gyere, ha keresel valamit, vagy valakit. Ha nem tudod, mit hol találsz. Ha információkra, címekre, telefonszámokra, útbaigazításra van szükséged. Ha diákjogaidra vagy kíváncsi. Ha valamit nem értesz. Vagy ha csak egyszerűen kíváncsi ránk :)
Foglalkozunk mindennel, amire szükséged lehet. Van időnk rád!"
(Az idézett szöveg az Eleven Pont honlapjáról, melynek címe: elevenpont.ultraweb.hu)

Az Egyesület rendezi a most már hagyományosnak mondható Eleven Fesztiválokat, mely egy egész napos ingyenes program a szentendrei Postás strandon. Koncertek, gyermekprogramok, lehetőség civil szervezetek bemutatkozására, foci, tábortűz...

Osztatlan sikert aratott a városban Járat-tárlat c. rendezvényük, mely folytatása annak a régi hagyománynak, hogy minden év októberének első vasárnapján amatőr művészek munkáiból nyílt köztéri kiállítás Szentendrén. A Járat-tárlat kiállítás fiatal, helyi művészek munkáiból, irodalmi, képző- és iparművészeti alkotásaikból. Miközben az aluljáró rendeltetésének megfelelően funkcionált, használói az ott elhelyezett alkotások között haladtak el a nap huszonnégy órájában, közben diszkrét zene, zsíros kenyér, tea... Esténként koncertek, underground partik. Az Egyesület nevéhez fűződik a HÉV állomásnál található aluljáró szervezett keretek között való összefújkálása :)

Az Egyesület kísérletet tett egy Városi Diákönkormányzat létrehozására, mely kapcsolatot teremtett volna a Szentendrén működő általános iskolák- és középfokú oktatási intézmények diákönkormányzatai között. A Városi Diákönkormányzat partnere kívánt lenni a Pest Megyei- és a szentendrei önkormányzatnak, részt vett volna a helyi fiatalokat érintő döntések előkészítésében, véleményezésében.

Az Egyesület találkozókat szervezett diák-önkormányzati vezetőknek Szentendrén és a környéki településeken, ahol játékos tréningeken keresztül készítették fel őket az eredményesebb iskolai érdekképviseletre.
Szakmai konferenciákat szervezett (pl. a szentendrei Városházán), ahol oktatáspolitikai kérdéseket firtattak, az arra illetékes vezetők, pedagógusok, diák-önkormányzati vezetők részvételével. Úgy foglalkoztak a diákságot érintő problémákkal, hogy módot teremtettek a nehézségek megvitatására, a tapasztalatok kicserélésére.

A felsorolásban fontossága miatt elsőnek kellett volna említeni, hogy a civil egyesületek közül, ill. a helyi intézmények közül a Tizenegylet foglalkozott-, s foglalkozik legmarkánsabban a drogkérdéssel! Pódiumbeszélgetéseket szerveztek orvosok, szakértők bevonásával - akkor még a Dalmát Pincében. Az Egyesülethez közel álló szentendrei kiadvány a Városképek idei első száma gyakorlatilag a drogkérdéssel foglalkozik; alapműnek tekinthető a témában!

Az Egyesület legújabb dobása a SZ.entendrei IF.júság ON.line elnevezésű honlap, mely a www.11let.hu/szifon címen található. Öndefiníciója szerint:
"A honlap elsősorban a Szentendre és környékbelieknek készül, és azoknak, akik sokat járnak ide élni. Az alapgondolat az évek óta tartó tespedtség, fásultság elviselhetetlen érzésének reakciójaként született meg. Megunva - és reméljük, tudjuk, hogy nem csak mi érezzük így - e áldatlan állapotot határoztunk úgy, hogy a magunk módján megpróbálunk tenni valamit ez ellen. ... A Szifon fegyvere a világháló és annak szabadsága. Abszolút kötetlen és kissé anarchiába hajló. De pont ez a lényeg. Mindenki ír és olvas, informál és informálódik, véleményt alkot és meghallgat, elutasít és egyetért, szórakozik és szórakoztat. Ahhoz hogy változást érjünk el közösségi életünkben, ami most szerintünk közel sem tökéletes, együtt kell gondolkodnunk és kérdéseket feltennünk. ... A honlap lényege, hogy ha már elég életteret nem kapunk a város utcáin és terein a csendrendelet miatt, akkor legalább az internyeten ordibáljunk mérgünkben és örömünkben. Mert itt lehet, sőt kötelező! Kell! Reméljük, és azért dolgozunk, veletek együtt, hogy egy élhetőbb és hangos, nyüzsgőbb városban tengethessük napjainkat értelmesen és közben bulizva. Amint a fenti sorokból ez már kiderülhetett, mindennek csak úgy van értelme, ha Ti azaz a szentendrei még mozgó és tenni képes fiatalok felemelitek a szavatokat kis városunk dolgai mellett és problémái ellen."
"Mindenesetre ha van valaki Szentendrén olyan fiatal lelkű, aki környezetének gondolati horizontját tágítva képes véleményét megfogalmazni, és Te kedves olvasó ismered Őt, akkor légy szíves tudasd Vele, hogy kíváncsiak vagyunk rá, mert kevés van belőle. Ám nem csak belőlük áll a világ. Hanem sok-sok véleményt formálni nem szerető emberből is. Őket pedig humánusan, de szeretnénk megtörni. Úgy érezzük, hogy Szentendre egy erős bélyeget nyom rá az itt élő fiatalokra. ... Szentendre egy tök jó városka lehetne, és ezzel a Szifonnal úgy érezzük szép célokat lehet szolgálni különösebb pénz ill. energia befektetése nélkül."
(Az idézett szövegek a szifon.hu-ról, és a matemese.freeblog.hu-ról.)

A szifon.hu-n található fórumban lehetőség van véleményt nyilvánítani a városunkban megtelepedni kívánó orosz egyetemről, tallózhatunk a látogatók által beírt-, elsősorban persze a fiatalabb korosztályra vonatkozó pályázati lehetőségek között, vagy informálódhatunk arról, hogy milyen bulik lesznek-, s hogy milyen zártkörű bulik voltak Szentendrén. A kezdeti lendület után mintha leblokkolt volna a honlap, erre utal is egy tegnapi bejegyzés fórumába: "Szasztok! Pakoljátok má meg ezt az oldalt! Nehezen lehet látni, hogy mi is folyik a szifon.hu-n. Ha kell, segítünk, csak adjátok fel a leckét a szifonistáknak, hátha kaptok valami életmentő ötletet! (Szifonista)" Található még a honlapon galéria, programajánló, linkajánló, ill. több témakörben publicisztika oldal. Önálló oldalt kapott Mellékhely(i)ség címmel a drogkérdés, tartalma kapásból bővülhetne a Városképek idei első számának ide vonatkozó részével! A galériáknál (fény)képes beszámoló látható a legutóbbi Performance Fesztiválról, a VJ Konferenciáról, és a manoFESZTáció c. rendezvényről. Figyelmet érdemel az itt található Szentendre-fotósorozat, mely Lázár Alexandra munkája.

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «