A szentendrei Kőtár

Parlagi Gáspár -

Kis park a 11-es út mentén. A közelben egy buszmegálló. Autózaj, nyüzsgés. Emberek jönnek-mennek, de ide jóformán senki nem tér be. A két hete leesett hóban három nyom: egy régi, elmosódott lábnyom, egy újabb, valamint egy véletlenül arra kóborló kutya nyomai. A belépőnek azonban - mint kis sziget a rohanás tengerén - feltárulkozik a múlt egy kicsiny, sokszor ködbe vesző része.

Kövek állnak a fák tövében: síremlékek, oltárok, emlékművek. Nehezen olvasható, néhol teljesen lekopott feliratok, néhány visszaköszönő rövidítés, szófordulat: DM (a holtak szellemeinek); BM (érdemeiért); SIT TIBI TERRA LEVIS (legyen neked könnyű a föld). A laikus vagy lenyűgözve próbálja kisilabizálni egy szótár, illetve latinórai jegyzetei alapján a feliratokat, vagy a domborműveket nézegeti. Esetleg - nem tudván mit kezdeni magával - tesz egy kört, és kimegy.

Egy házaspár domborműve alatt szekér képe látható. Eraviszkuszok talán. Másutt egy egész család síremléke áll. Mi történt velük, vajon a felirat elárulja? Persze mindez csak az érdeklődőnek jelent valamit. Emlékszem, amikor először jártam itt (talán hatodikos koromban), végighallgattam a minket körbevezető régész pár mondatát, és már rohantam is.

Mennyire más most! Állok, és sajnálom, hogy mennem kell. Kezem elmerevedett a szótár lapozgatásától a mínusz két fokban. Még keveset tudok. Elhatározom, hogy visszajövök, ha majd nem bokáig érő hóban kell utat törnöm magamnak, és hazaindulok. Remélem, ha újra beköszönt a tavasz, velem együtt többen is betérnek majd ide, akiket még érdekel az antik világ ezen, helyben is fellelhető darabja.

ferences-sze.sulinet.hu, ferencesgimnazium.hu

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «