Tízezrek ivóvizét fenyegeti a laktanya

V. M. P. -

A budapesti agglomeráció jelentős részének ivóvízellátását veszélybe sodorhatja a szentendrei vízbázisok szomszédságában lévő, egykori szovjet laktanyában található rákkeltő anyag. A szennyezés pontos mértékét és mennyiségét nemsokára felmérik, még nem tudni azonban, kinek kell majd a kármentesítést elvégeznie. A laktanya tulajdonjoga ugyanis a mai napig kérdéses.

Több tízezer, Budapest környékén lakó ember ivóvízellátását veszélyeztetheti a szentendrei egykori szovjet laktanyában maradt nagy mennyiségű, a szervezetbe jutva rákkeltő klórozottszénhidrogén-szennyezés. A káros anyag helyének és pontos mennyiségének felméréséhez nemsokára hozzálátnak a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség által megbízott cégek - tájékoztatta lapunkat a hatóság vezetője, Kónya Károly.

Szentendre polgármesterétől, Miakich Gábortól megtudtuk, a laktanyát 1992-1993-ban egyszer már kármentesítették, az akkori jelentések szerint úgy tűnt, teljesen tiszta a talaj. Ehhez képest néhány éve a laktanya közelében levő ivóvízkutakban klórozottszénhidrogén-szennyezést mutattak ki, s emiatt három kutat le is zártak. A mérgező anyag valószínűleg a laktanyából szivárgott át, ezért nincs kizárva, hogy az egy kilométerre lévő szentendrei déli vízbázisok is megfertőződhetnek. Ezek az agglomeráció északnyugati részén biztosítják az ivóvízellátást. A főváros ivóvize azonban nem forog veszélyben.

Tavaly ráadásul ismeretlen tettesek többször is betontömböket és más hulladékot helyeztek el a laktanyában, bár az objektumot őrzik. Emiatt feljelentést tett az önkormányzat és a NEREK (Nemzeti Egészségmegőrző Rákellenes Központ) Alapítvány. A vizsgálatnak emiatt a laktanyában más környezetszennyezést is fel kell majd mérnie - tette hozzá Miakich.

A környezeti kár felmérését azért a felügyelőség, vagyis az állam végzi, mert a mai napig tisztázatlan, hogy a szentendrei önkormányzatot vagy a NEREK Alapítványt illeti-e az objektum tulajdonjoga. A két fél folyamatosan egyeztet erről és a terület hasznosításáról, és a város pert is indított a létesítmény megszerzéséért.

Mint arról beszámoltunk, a kormány a szentendrei volt szovjet laktanyát 1991 augusztusában adta a NEREK Alapítványnak, hogy ott kórházat alakítson ki. A szervezet azonban csak 1995-ben kapta meg az épületek és az ingatlan tulajdonjogát. A következő évben, mivel az elképzelésekből nem valósult meg semmi, az önkormányzat pert indított a 11-es út melletti, jó fekvésű ingatlan megszerzésére. A keresetet a bíróság első fokon elutasította, a hivatal fellebbezett.

A per azóta is folyik, bár idén a tárgyalások elősegítése érdekében felfüggesztették az eljárást. A helyhatóság azzal érvel, hogy mivel belterületi földterületen található a laktanya, ezért annak elővételi joga automatikusan a várost illette volna meg. (Ehelyett a 22 hektáros ingatlant - az épületek nélkül - 350 ezer forintért, vagyis jóval a piaci ár alatt vette meg az alapítvány.) A város a napokban újra tárgyal az esetleges befektetőkkel és az alapítvány képviselőivel. Az eredeti elképzelés nem módosult: rákbetegek utógondozási központja, szálloda, kereskedelmi épületek, szórakoztatóközpont létesülne az ingatlanon. De hogy ebből mikorra lesz valami, azt egyelőre senki sem tudja.

nepszabadsag.hu

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «