Mákszemnyi csodák Szentendrén

Mikro csodák kiállítása Szentendrén

Zsohár Melinda -

Világhírnevet szerzett magának páratlan teljesítményével az ukrán Mikola Szjádrisztíj (Микола Сядристий), akinek munkái újra és újra kétkedéssel vegyes csodálattal töltik el az embereket. Mikrominiatúrái mikroszkópon keresztül tekinthetők meg, mert szabad szemmel csupán bolhányi vagy mákszemnyi pöttyöket érzékelnénk az üvegkalitkában. Pontosabban annyit sem. A fecskecsalád fészke egy fél mákszem, a szülőpár és a fiókák aranyból készültek, arányosak a mákfészekhez képest. A világ legkisebb sakktáblája egy gombostű tetején áll, egy Aljohin-Capablanca játszma állását mutatja, a karaván pedig egy tű fokában lépked. A négy teve mellé piramis és pálmafa is került a hangulat fokozásáért. Az égővörös rózsaszál egy belül kifúrt és kívül fényesre polírozott hajszálban rejtőzik, a virág átmérője 0,05 milliméter. A Santa Maria aranyhajó 256 alkatrészből áll, a vitorlafeszítő kötél mindössze 0,003 milliméter.

Szjadrisztij negyven éve foglalkozik mikrominiatúrák készítésével, de egyedülálló képessége ellenére szerény. Szűkszavúan szól magáról, a technikáról, a kiállítás rendezgetése közben inkább filozófiai eszmefuttatásait hangoztatja az emberi teljesítményről, a természet csodálatáról, a szabad szemmel láthatatlan világ bonyolultságáról. És a politikáról, mivel ukrán létére élénken foglalkoztatja őt a XX. század tragédiája: a fasizmus és a kommunizmus kialakulása és törvényszerűségei, az emberi jóság és gonoszság mozgatórugói. Az eredetileg agrármérnök végzettségű férfi éveken át Kárpátalján dolgozott agronómusként, ahol ukránul beszélő magyarnak fogadták el az ott élők. Adyt és József Attilát idéz, s hazájában tagja a sztálini rémuralom idejének nagy ínségét vizsgáló bizottságnak.

Korábban együtt dolgozott Fjodorov szemészorvos akadémikussal, akivel a különleges technológiákat és műszereket közösen dolgozták ki és készítették el. Mivel Szjadrisztij képes teste ritmusát is befolyásolni - hiszen az aprólékos mozdulatokat az egyedileg készített, parányi szerszámokkal csak két szívdobbanás közé időzítve végezheti el -, akadémikus barátját és teamjét megtanította az ülve operálásra, vagyis arra, hogy miként lehet koordinálni az emberi szervezet mozgásait és zajait a legfinomabb műtéti mozdulatokkal. A most kezdődött évezred a miniatürizáció kora lesz - nyomatékosítja -, s úgy véli, művészi törekvései beleillenek ebbe a vonulatba. A mikrobiológia, a mikrosebészet, a gén- és víruskutatások, a számítástechnika további forradalma mind-mind azt bizonyítják, hogy a mikroszkopikus méretű világ végtelensége legalább olyan kozmikus titkokat rejt, mint a csillagrendszereké.

Rembrandt portréja kökénymagból kifaragva, egy aranybolha patkókkal lábain vagy egy emberi hajszál keresztmetszetén elhelyezett parányi, szétszedett aranylakat pompás színekkel, gondosan kivitelezett részletekkel. Mindezek szinte földöntúli üzenetként szólnak az emberi teljesítőképesség határtalanságáról. Szjadrisztij nem adja el egyetlen munkáját sem, állandó kiállítása Kijevben és Andorrában van. Mikrominiatúrái járják a világot, a legkomolyabb felnőttből is előcsalogatva a gyermeki rácsodálkozás örömét.

[Gombostű tetején a világ legkisebb sakktáblája]
[Egy hosszában átfúrt hajszálban egy szál piros rózsa]
[Kompozíció félbevágott szőlőmag belsejében]
[Félbevágott mákszem a madárfészek]
[Kompozíció egy kristálycukorszemen]
[Megpatkolt aranybolha]
[Ausztrália térképe egy félbevágott mákszemen]
[Rembrandt portréja köménymag kérgéből kifaragva]
[Szöveg egy hosszában félbevágott hajszálon]
[Élet - kompozíció egy karóra rugójából]
[Festmény egy félbevágott szőlőmagon]
[Tevekaraván a tű fokában]
[Kínai felírat lakkozott félbevágott rizsszemen]

magyarnemzet.hu

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «