Megvalósul a szentendrei rákcentrum?

Bartha Szabó József, Jezsó Ákos -

Együttműködési megállapodást kötött Szentendre önkormányzata és a Nemzeti Egészségmegőrző Rákellenes Központ (NEREK) Alapítvány, amely a város szélén, a 11-es út mentén található egykori szovjet laktanya területén egy úgynevezett rákcentrum kialakítását tervezi.

Kormányrendelettel kapta meg a NEREK Alapítvány 1991-ben a több mint 21 hektárnyi területet azért, hogy ott egy rákcentrumot hozzon létre. A daganatos betegségben szenvedők gyógyulásához elengedhetetlen rehabilitációs tevékenység feltételei azonban a mai napig hiányoznak. Az építkezéshez az alapítványnak nem volt elegendő pénze, az időközben kirobbant tulajdonjogi viták pedig a lehetséges befektetőket is elriasztották. Az értékes területre ugyanis az önkormányzat is igényt tartott. A városi vezetés korábbi elképzelése szerint vállalkozói központ került volna oda, és jelentkeztek olyan cégek is, amelyek több száz ingatlanos lakóparkot húztak volna fel.

Miakich Gábor polgármester elmondta: a képviselő-testület legutóbbi ülésén elvetette az érvényes rendezési terv módosítási javaslatát, így továbbra is intézményi területként szerepel az elhanyagolt és lepusztult laktanya. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a mielőbbi hasznosítás érdekében új befektetőket keressenek a felek. Így megvalósulhat a rákcentrum, illetve az önkormányzat is kialakíthatná a tervezett szolgáltatónegyedet - mondta.

- Január elején tisztázzuk a részleteket Pólus Károllyal, a NEREK Alapítvány elnökével. A feltételeket tavaszig meghatározhatjuk, s a terület rendezésére még ebben a ciklusban sor kerülhet. Ebben az esetben az önkormányzat kész visszavonni bírósági keresetét, amelyet egyébként első fokon elvesztett - fűzte hozzá Miakich Gábor.

Vida Imre, az alapítvány kuratóriumának a terület hasznosításával megbízott tagja a megállapodást a valódi kibontakozás elodázásaként értékelte. Kijelentette: örül annak, hogy a polgármesteri hivatal elvetette a lakópark felépítésének ötletét, de az önkormányzatnak a szennyvíztisztító több éve halogatott rekonstrukciója ügyében is intézkednie kell. Enélkül ugyanis az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat nem járul hozzá a rákcentrum felépítéséhez. A valódi békülés jelének a rákcentrum immáron másfél éve húzódó építési engedélyének kiadását tartaná.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a Fővárosi Ügyészség a Legfőbb Ügyészség átirata alapján egy hónappal ezelőtt elkezdte vizsgálni a NEREK pénzügyi helyzetét. Vida Imre szerint az alapítvány és a polgármesteri hivatal az ügyészségi vizsgálat befejezéséig nem kötheti meg az együttműködési megállapodást.

magyarnemzet.hu

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «