Szentendrei laktanyaharc

Bartha Szabó József, Jezsó Ákos -

A szovjet csapatok kivonulása óta üresen áll Szentendre határában az a 21,5 hektáros ingatlan, amely a Nemzeti Egészségmegőrző és Rákellenes Központ (NEREK) Alapítvány szándékai szerint már évek óta fogadhatná az onkológiai panaszokkal szenvedő betegeket. Az alapítvány ugyanis a terület tulajdonjogáról nem tud megegyezni az önkormányzattal. A NEREK Alapítvány vezetői szerint a szentendrei önkormányzat már évek óta akadályozza a város határába tervezett rákcentrum felépítését. Dani Árpád onkológus, az alapítvány alelnöke egy olyan komplex területhasznosítást képzel el, amelynek csak egy része lenne az operált, de járó betegek rehabilitációját elősegítő, valamint az orvosok továbbképzésére is vállalkozó rákcentrum. Az ingatlan többi részeire úgynevezett szolgáltató jellegű, "pénzes" egészségügyi ellátás, s más hasonló célú létesítmények kerülnének.

Szentendre önkormányzata nem akadályozza a terület rendezését, sőt a jelenleg lepusztult ingatlan hasznosításában érdekelt - nyilatkozta lapunknak Miakich Gábor szocialista polgármester. Elmondta: a terület legfeljebb 30 százalékos beépítését érvényes rendezési terv szabályozza, s most készül Szentendre általános fejlesztési terve is. A centrum kialakítását nem ellenzik, ám a kormányhatározattal 1991-ben tulajdonossá vált NEREK Alapítvány a mai napig nem szerezte be a szükséges szakhatósági engedélyeket. Az ÁNTSZ sem javasolta az egészségügyi intézmény kialakítását, ugyanis a területen található szennyvíztelepet le kell fedni, s meg kell oldani a távozó gázok elvezetését. A polgármester szerint a város mintegy 23 ezer lakóját sérti, hogy tovább pusztul az ország egyik legértékesebb területe.

Az önkormányzat 1996-ban indított pert az immáron nyolcéves szerződés megsemmisítéséért, ám azt első fokon elvesztette. Most a Legfelsőbb Bíróság döntésére várnak. Addig is elővásárlási jogot jegyeztettek be a területre. Kedvező döntés esetén egy vállalkozói központot alakítanának ki, a rákcentrumnak pedig egy másik külvárosi területet javasolnak.

- Az önkormányzat jogosan tart igényt a 12,5 millió forintért értékesített földterület értékének felére, csakhogy az idő közben módosított szerződésben 300 ezer forintban határozták meg a telekárat. Ez elfogadhatatlan, hiszen a szentendrei piaci árak alapján mintegy 300 millió forint illetné meg a várost - fűzte hozzá Miakich Gábor, aki azt is furcsállja, hogy a szerződést nem a NEREK Alapítvánnyal, hanem egy be nem jegyzett, ugyanolyan nevű szervezettel kötötte az állam.

Vida Imre, az alapítvány ügyintézésével megbízott MI-Ferencváros Kft. ügyvezetője mindezt másként látja. Szerinte a tervek megvalósítását az önkormányzat határozottan akadályozza. Mint mondta: Miakich Gábor állításával szemben már évek óta működnie kellene a rák- és belgyógyászati centrumnak, az ambuláns egészségügyi központnak, valamint az ezekhez kapcsolódó hotelrésznek. Mindez az önkormányzat gáncsoskodása miatt nem jöhetett eddig létre. A beruházók pedig nem szívesen fektetik be a pénzüket olyan ingatlanba, amely per alatt áll. Ezért az alapítvány a kamatok nélkül 587,5 millió forintos bevételtől esett el, amelyet a per során érvényesíteni kíván. Hozzátette: a földhivatal már 1996-ban bejegyezte az alapítvány tulajdonjogát a 12,5 millió forintért vásárolt egykori szovjet laktanya 21,5 hektáros területére egy módosított szerződés alapján, az építési engedély kérelmét azonban elutasította az önkormányzat.

Vida szerint a polgármester az egyezségi ajánlatukra azt válaszolta, hogy 200 millió forintot vagy az ingatlan területéből tíz hektárt kér az önkormányzat számára, különben nem kaphatják meg az építési engedélyt. A szennyvíztisztítóról kijelentette: már nyolc éve befejezetlenül működik, az ÁNTSZ pedig - egyedi engedély alapján - minden évben meghosszabbítja a működési engedélyét. A beruházást az önkormányzatnak kellene elvégezni, ennek hiánya jelentősen csökkenti az ingatlan forgalmi és hasznosítási értékét. Az ÁNTSZ jelenleg ezért nem ajánlja a rákcentrum felépítését.

magyarnemzet.hu

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «