Még mindig nem épül a rákcentrum

Prém András -

Csaknem tíz éve megy a huzavona, jogosan kapta-e meg a Nemzeti Egészségmegőrző Rákellenes Központ Alapítvány Szentendrén a volt szovjet laktanya tulajdonjogát. A bíróság februárban hozott elsőfokú döntése szerint az alapítvány a tulajdonos. Az önkormányzat fellebbez. A laktanya pusztul.

A szentendrei egykori szovjet laktanyát 1991 augusztusában térítésmentesen adta át a kormány a Nemzeti Egészségmegőrző Rákellenes Központ (Nerek) Alapítványnak, hogy ott kórházat építsen. A város határában, közvetlenül a 11-es főút mellett lévő laktanyában azonban gyakorlatilag semmi sem történt azóta: a düledező épületeket, az elhanyagolt utakat romos betonkerítés öleli körbe. A tervek szerint már jó néhány éve rákcentrumnak, belgyógyászati osztálynak, szállodának és öregek otthonának kellene ott működnie. A Nerek és az önkormányzat pereskedik egymással, a Fővárosi Bíróság február elején hozott döntése alapján továbbra is az alapítvány a tulajdonos. A szentendrei önkormányzat fellebbez.

A Nerek alapítvány ügyintézésével megbízott MI-Ferencváros Kft. ügyvezetője, Vida Imre szerint az önkormányzat gátolja, hogy elkezdődhessen az egészségügyi központ építése. Mióta megkapták a területet, az önkormányzat folyamatosan perli őket, mivel szeretné megkapni a kétségtelenül igen értékes, több mint huszonegy hektáros birtokot.

- Az önkormányzat úgy érvel: az eltelt csaknem tíz év alatt sem kezdtük el az építkezést - mondja Vida. - Ez igaz, de csak nekik köszönhető, hiszen addig szinte lehetetlen a beruházók ígéreteit készpénzre váltani, amíg a tulajdoni lapon egymást érik a bejegyzések a perekről. Hozzátenném: együttműködési hajlandóságunkra utal, hogy megkerestük a hivatalt, hiszen az önkormányzatnak bizonyos engedélyek kiadásán kívül semmi köze a vállalkozásunkhoz. Ha nem akadályoznának minket, régen működne a központ. Ezért már eljuttattam az önkormányzathoz a levelet, amelyben több mint félmilliárd forintot és a kamatait követeljük a haszonkiesés miatt.

Az alapítvány alelnöke, dr. Dani Árpád szerint e bírósági döntéssel ismét közelebb kerültek ahhoz, hogy bebizonyosodjon, a volt laktanya az övék, az önkormányzat jogtalanul próbál a terület tulajdonjogához jutni. Továbbra is törekednek a peren kívüli megegyezésre, ám nem mindenáron, mivel a bíróság szerintük úgyis szabad utat nyit a beruházás előtt.

Szentendre polgármestere, Miakich Gábor a közelmúltban azt nyilatkozta: biztos abban, hogy a terület az övék lesz, és létrehozhatják ott a régóta tervezett vállalkozói központot. A február elejei döntés nem változtatott álláspontján:

- Természetesen fellebbezni fogunk, hiszen biztosak vagyunk abban, hogy jogunk van a területhez. Amióta az alapítvány megálmodta a központot, nem kerestek meg minket hivatalosan együttműködési ajánlatukkal. Annyi kellett volna, hogy leírják: ezekkel a bankgaranciákkal, ezekkel a kivitelezőkkel ennyi idő alatt létrehozzuk a központot. Tíz év elég bizonyíték arra, hogy az alapítvány elképzelései - bármilyen szépek is - nem alkalmasak arra, hogy valósággá váljanak.

med-courier.com

© 2017, Gino, hqnet.hu, iViktor, leányfalu.lap.hu, szentendre.lap.hu, szentendreicég.lap.hu, szvsz.hu
» validator «